Akciový trh je zatiaľ v miernom prepade. Index S&P 500 klesal štyri dni po sebe, čo je jeho najdlhšia séria strát od začiatku januára. Nemusí to by však posledná zastávka na ceste smerom nadol.

Nádeje na prvé zníženie úrokových sadzieb sa postupne rozplývajú. Niektorých investorov aspoň tešia zvyšujúce sa výnosy z držby dlhopisov, iných zas nižšie ceny, za ktoré ich vedia nakúpiť a kompenzovať tak budúci prepad hodnoty akciovej zložky portfólia.

Trh by teraz potreboval pomoc z reportovaných podnikových ziskov, ktoré budú investorom „na podnose“ prinášať najmä najväčšie technologické firmy.

Najväčšie technologické mená čelia vysoko zdvihnutej latke v podobe očakávaní investorskej verejnosti, vzhľadom na humbuk okolo umelej inteligencie. Je pravdepodobné, že aj v tejto výsledkovej sezóne sa bude všetko točiť okolo AI.

Wall Street má za sebou takmer 17 mesiacov revolúcie generatívnej umelej inteligencie, ak berieme do úvahy ako štartovaciu čiaru spustenie Open AI ChatGPT v novembri 2022. Doteraz si najväčšie akciové zisky pripísali tí, ktorí vykonávajú biznis s „krompáčmi a lopatami,“ čiže čipové spoločnosti ako napríklad Nvidia, AMD, Micron, alebo Super Micro Computer. Víťazmi sú aj poskytovatelia cloudových úložísk Amazon a Microsoft.

Global Stock Markets Rise On Expectations Of Fed Rate Hike
Neprehliadnite

Akciový trh sa začína potápať. Jefferies vyberá akciové tituly, ktoré by nemali sklamať

Z dlhodobého hľadiska sa však AI bude musieť nutne rozšíriť ďalej. V tejto výsledkovej sezóne môže byť jedným z hlavných odkazov pre investorov, že „všetci“ horúčkovito písali nový zdrojový kód v podnikovom systéme, aby sa k vlne AI pripojili.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa