V apríli minulého roku skupina takmer 60 úradníkov EÚ cestovala do Švédska, aby sa stretli s predstaviteľmi Nasdaq Stockholm, spoločnosti, ktorá prevádzkuje veľmi úspešný akciový trh v krajine. Chceli zistiť, prečo sa toľko malých a stredných podnikov rozhodlo obchodovať na burze v Štokholme.

V čase, keď sa Spojené kráľovstvo a mnohé ďalšie európske krajiny snažia prilákať prvé verejné ponuky a trpia klesajúcimi objemami obchodovania, Švédsko vyniká tým, že v pomere veľkosti krajiny k počtu obyvateľov má prosperujúce kapitálové trhy, informuje Financial Times. „Švédsko má teraz najfunkčnejšie kapitálové trhy v Európe,“ povedal William Wright, spoluzakladateľ think-tanku New Financial.

Európa sa snaží oživiť svoje akciové trhy zmenou pravidiel kótovania a stimulov pre zakladateľov spoločností. Švédsko však už má značný náskok pred inými krajinami, keďže mnohé z týchto opatrení zaviedlo pred rokmi alebo dokonca desaťročiami. Za posledných desať rokov bolo vo Švédsku kótovaných 501 spoločností, čo je podľa údajov spoločnosti pre prieskum trhu Dealogic viac ako celkový počet IPO vo Francúzsku, Nemecku, Holandsku a Španielsku dohromady.

Podľa prezidenta Nasdaq Stockholm Adama Kostyála má okolo 90 percent kótovaných spoločností hodnotu menšiu ako jedna miliarda dolárov. Krajina podporujúca investície pritiahla „všetkých od ľudí z ulice až po veľmi angažovaných investorov súkromného bankovníctva, podnikateľov, ale aj investičnú komunitu s malými a strednými kapitalizáciami“, hovorí.

Domáce akcie vlastnia najmä švédske penzijné fondy. Štyri najväčšie dôchodkové systémy v krajine si v posledných rokoch zachovali alebo zvýšili držbu domácich akcií. Retailoví investori sú takisto veľkými nákupcami švédskych akcií, k čomu dopomohlo množstvo reforiem v posledných desaťročiach. V porovnaní so zvyškom Európy majú švédske domácnosti najvyšší podiel svojich investícií v kótovaných spoločnostiach a najnižší podiel v držbe bankových vkladov, pričom finančná gramotnosť je vyššia ako v Nemecku, Francúzsku alebo Španielsku.

Ďalšie dôležité správy

WA 1 Ankara - Poslanci tureckého parlamentu jednomyseľne schválili žiadosť Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie v Ankare vo štvrtok večer 30. marca 2023. Vstup Fínska do NATO ratifikoval turecký parlament hlasmi všetkých 276 poslancov, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní, informovala agentúra AFP. Turecko tak odobrilo prijatie Fínska ako vôbec posledná krajina Aliancie, a to len niekoľko dní po tom, ako to spravilo aj Maďarsko. FOTO TASR/AP 

Turkish lawmakers vote in favor of Finland's bid
Neprehliadnite

Švédsko je o krok bližšie k NATO. Turecký parlament ratifikoval jeho vstup do Aliancie