Denník N

Štátne teplárne riadili ich manažéri úspešne, vládnemu valcu aj tak neunikli

Ľuboš Lopatka a Marcel Vrátný. Foto - N/Tomáš Benedikovič a MHTH
Ľuboš Lopatka a Marcel Vrátný. Foto – N/Tomáš Benedikovič a MHTH

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ministerka hospodárstva odvolala vedenie MH Teplárenskeho holdingu aj materského MH Manažmentu.
  • Manažéri riadili šesticu štátnych teplární úspešne, za roky 2022 a 2023 dosiahli výrazné zisky.
  • Saková však mala voči vedeniu výhrady, nezhody medzi nimi nastali pre nákup emisných kvót.

V odvolávaní kompetentných manažérov Ficova vláda pokračuje aj v rezorte hospodárstva. Ministerka Denisa Saková po tom, čo sa koncom roka zbavila šéfov SPP, teraz vymenila vedenie štátnych teplární aj ich materskej spoločnosti.

Manažéri teplární roky podpisovali nevýhodné zmluvy, ktoré bolo ťažké vypovedať, pričom ich výsledkom boli predražené dodávky tepla. Snahu upratať v týchto kontraktoch prejavil až nominant SaS Ľuboš Lopatka, ktorý nastúpil v roku 2020. Sľúbil, že z teplární spraví efektívny podnik a teplo bude lacnejšie. Dva roky po tom odišiel, no nechal za sebou vedenie, ktorému sa naozaj podarilo zlepšiť hospodárenie.

Šestica teplární, ktoré každoročne zvykli byť v miernej strate, sa zlúčila do jedného podniku a ten vlani dosiahol zisk 59 miliónov eur.

Ministerke hospodárstva Denise Sakovej to nestačilo a celé predstavenstvo teraz odvolala. O posty prišli Marcel Vrátný, Lenka Smreková a Vojtech Červenka. Saková to avizovala už pred pár týždňami, keď vedeniu vyčítala napríklad to, že odmietli kúpiť skupinu teplární GGE, ktorú napokon získal český finančník Pavel Hubáček.

Ministerka: Toto bola posledná kvapka

Saková vysvetľovala, že dobré hospodárske výsledky dosiahli teplárne vďaka predaju elektrickej energie. „A elektrickú energiu zarábali len vďaka vláde Roberta Fica, keď

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Denisa Saková

Ficova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie