Poslanci odklepli vyšší trinásty dôchodok a obmedzili penzie. Tomáš ozrejmil, koľko seniori dostanú

ta3/TASR/Diana Strušová
18.4.2024 11:52 , Aktualizované: 18.4.2024 22:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady SR vo štvrtok definitívne schválili.

"Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila," uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v predkladacej správe.

Nárok na 13. dôchodok budú mať poberatelia všetkých dôchodkových dávok, ktoré vypláca SP. Tiež ho dostanú občania, ktorým dôchodok vypláca útvar sociálneho zabezpečenia príslušného silového rezortu. Sumy 13. dôchodku pre jednotlivé druhy dôchodkových dávok budú každoročne určené osobitne pre každý druh dôchodku vo výške priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku za celý predchádzajúci kalendárny rok.

Ak bude priemerná výška daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma 13. dôchodku bude minimálne 300 eur. V prípade nároku na viaceré dôchodkové dávky dostanú poberatelia len jeden 13. dôchodok, a to v sume, ktorá je najvyššia.

Účinnosť začne v januári 2025

MPSVR uvádza, že v roku 2024 by malo byť viac ako 1,47 milióna poberateľov dôchodkov a tento počet má stúpať. Celkové výdavky na toto opatrenie majú byť v roku 2024 viac ako 828 miliónov eur, v budúcom roku budú ešte o 100 miliónov eur vyššie. V nasledujúcich rokoch by mali potom vzrásť na 978 miliónov eur v roku 2026 a na 1,033 miliardy eur v roku 2027.

Nová výplatná fáza v starobnom dôchodkovom sporení mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2025. Poslanci však odložili začiatok novej fázy o rok.

Pozrite si archívnu epizódu Štúdia ta3 z februára 2024 o tom, že ekonómovia kritizujú vyšší 13. dôchodok:

Pozmeňujúce návrhy

Zákonodarcovia schválili aj pozmeňujúci návrh poslankyne NR SR Zdenky Mačicovej (Hlas-SD). Navrhla podmienku 40 odpracovaných rokov na získanie nároku na predčasný starobný dôchodok naviazať na zmenu strednej dĺžky života, a to rovnakým spôsobom ako v prípade všeobecného dôchodkového veku. Vek nároku na predčasný starobný dôchodok sa tak bude postupne zvyšovať.

Schválený bol taktiež návrh poslanca NR SR Jána Richtera (Smer-SD). Sociálna poisťovňa tak bude môcť poskytnúť Ministerstvu obrany SR údaje o poberateľoch príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie, ako aj ich vdovám a vdovcom, a to bez súhlasu týchto osôb. Má sa tak naplniť zámer MO SR udeliť im v budúcnosti vojenské vyznamenanie.

Väčšina novely bude účinná od 1. júla 2024. Úprava súvisiaca s posunutím novej výplatnej fázy v starobnom dôchodkovom sporení nadobudne účinnosť 1. januára 2026.

Tomášovo vyhlásenie

Starobní dôchodcovia, ako aj poberatelia iných druhov dôchodkov dostanú v tomto roku 13. dôchodok vo výške 606,30 eura. Stáť bude celkovo v tomto roku 828 miliónov eur, pričom však nejde o čistý náklad. Uviedol to vo štvrtok minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

"Trinásty dôchodok dostanú aj bývalí príslušníci bezpečnostných zborov. Vyhoveli sme aj združeniam, ktoré zastrešujú invalidných seniorov a to tak, že poberatelia, ktorí už dosiahli dôchodkový vek, dostanú 13. dôchodok vo výške 606,30 eura," uviedol Tomáš s tým, že vláda bude môcť počas roka svojim nariadením kedykoľvek vyplatiť určitú časť 13. dôchodku skôr, pokiaľ to bude nevyhnutné.

Trinásty dôchodok bude dôchodkovou dávkou a bude stanovený ako priemerný dôchodok za predchádzajúci rok. Priemerný dôchodok ako kritérium bol podľa Tomáša zvolený preto, aby bola skombinovaná zásluhovosť a solidarita. "Pretože v takomto prípade dostanú rovnakú sumu aj seniori s nižšími príjmami, ale aj s vyššími príjmami," dodal.

Opozícia nie je jednotná

Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade SR podporili.

"PS nemohlo podporiť zákon o 13. dôchodkoch, pretože minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) ani minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) nevysvetlili, odkiaľ chcú na ne vziať peniaze. Len tento rok pritom ide o 830 miliónov eur. V PS chceme, aby seniori a seniorky mali dôstojné peniaze nielen raz za rok, ale každý mesiac. Za svoje odpracované roky si to zaslúžia. Spôsob, ktorý si zvolila táto vláda, však povedie gréckou cestou k bankrotu," uviedla v reakcii podpredsedníčka Výboru NR SR pre sociálne veci Simona Petrík.

Poslanci KDH na aktuálnej schôdzi NR SR podľa slov predsedu strany Milana Majerského hlasovali za 13. dôchodky. "Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš poslancom za KDH garantoval, že neotvorí a nezníži druhý pilier," vysvetlil Majerský.

Zásahom do druhého piliera by totiž podľa KDH vláda obrala svojich občanov o ich úspory.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok