Denník N

My už s ropou končíme a bežať budeme na odpady, hovoria robotníci zo Slovnaftu. Preháňajú, no iba čiastočne

Zamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N - Tomáš Hrivňák
Zamestnanci Slovnaftu pred vstupom do fabriky. Z posledných protestov pracovníkov rafinérie za vyššie mzdy z roku 2023. Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Slovnaft už dávnejšie vyhlásil, že z ropy bude popri palivách stále viac vyrábať aj plasty a iné chemické produkty.
  • Teraz bude viac investovať i do odpadov a výroby zeleného vodíka.
  • Materský koncern Slovnaftu MOL chce do odpadov vrátane ich recyklácie v najbližších šiestich rokov zainvestovať 950 miliónov eur.
  • V Bratislave vznikne aj nová výroba zeleného vodíka za vyše 20 miliónov eur.

Robotníci od technológií bratislavskej rafinérie Slovnaft si medzi sebou v týchto dňoch rozprávajú, že ich fabrika pomaly so spracovaním ropy skončí. I keď jej dokáže ročne spracovať šesť miliónov ton a naftou aj benzínmi zásobuje viacero ďalších stredoeurópskych krajín a Nemecko. S povzdychom dodávajú, že namiesto ropy pôjde ich fabrika na odpady.

Oficiálne informácie od vedenia Slovnaftu síce hovoria, že ich radoví zamestnanci preháňajú, no budúcnosť najväčšej domácej chemickej fabriky už naozaj nebude len o rope, ale vo veľkej miere aj o odpadoch a vodíku.

Hovorí o tom aj nedávno zrevidovaná stratégia materskej maďarskej skupiny MOL, ktorá

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Odpad

Priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie