Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zničili nám aj historický štadión. Palestínčania žiadajú sankcie pre Izrael, ukazujú na príklad Ruska

Futbalová funkcionári z Palestíny na májovom výročnom kongrese Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Thajsku chcú zintenzívniť výzvy na prijatie sankcií voči Izraelu pod vplyvom konfliktu proti militantnému hnutiu Hamas na území Pásma Gazy.

18.04.2024 16:41
historický štadión Al-Yarmuk Foto:
Smutný pohľad na historický štadión Al-Yarmuk z januára 2024.
debata (3)

Palestínčania už členským federáciám adresovali výzvu na „primerané sankcie proti izraelským tímom“.

Návrh hovorí o „porušení medzinárodného práva spáchaného izraelskou okupáciou v Palestíne a najmä v Gaze“, cituje tiež záväzky FIFA v oblasti ľudských práv a proti diskriminácii.

„Futbalová infraštruktúra v Gaze bola bud zničená alebo vážne poškodená, vrátane historického štadióna Al-Yarmuk,“ informovali Palestínčania a uviedli, že majú podporu zo strany Alžírska, Iraku, Jordánska, Sýrie a Jemenu.

V návrhu tiež upozornili, že existuje šanca, že niektoré futbalové asociácie odmietnu hrať proti izraelským tímom.

847980398 Čítajte viac Palestíne došla trpezlivosť. Poslala list na FIFA, žiadala o zváženie sankcií proti Izraelu

Agentúra AP upozornila, že FIFA túto výzvu pravdepodobne nepodporí, pretože Izrael môže očakávať globálnu podporu zo strany 55 členov Európskej futbalovej únie (UEFA), ktorej je členom.

Nedávno tiež Izraelčania podpísali dohodu o spolupráci s juhoamerickou konfederáciou CONMEBOL.

Palestínčania sa odvolávajú na zákaz pre Rusov, ktorí vo februári vojensky napadli Ukrajinu a majú zákaz štartovať na podujatiach pod hlavičkami FIFA či UEFA.

Izraelské kluby a národné výbery z bezpečnostných dôvodov hrávajú svoje „domáce“ stretnutia na neutrálnej pôde, väčšinou v Maďarsku alebo na Cypres, od 7 októbra 2023, kedy spomenuté hnutie Hamas zaútočilo na izraelské územie.

Spor medzi Palestínou a Izraelom riešila FIFA opakovane v rokoch 2013 až 2017, vždy bez výrazného pokroku. Palestínska strana dlhodobo napáda Izrael za začleňovanie tímov zo Západného brehu do svojich súťaží, čím má porušovať stanovy FIFA.

Rafa Marquez, budúci tréner Barcelony Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Španielske médiá nepochybujú o tom, že novým...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #futbal #sankcie #Gaza