Švajčiarski investori kúpili slovenské štátne dlhopisy za 635 miliónov švajčiarskych frankov
1 min. čítania
18.4.2024 15:35
akt. 18.04.2024 17:55
1 min. čítania

Švajčiarski investori kúpili slovenské štátne dlhopisy za 635 miliónov švajčiarskych frankov

Ladislav Kamenický Zdroj: Diana Michaličová/Aktuality.sk
Uložiť článok
Štátu sa po 10 rokoch podarilo diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako je euro.

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov švajčiarskych frankov (654 miliónov eur). O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

Kamenický a Bytčánek vo Švajčiarsku

Tento predaj je podľa rezortu výsledkom osobných rokovaní ministra financií SR Ladislava Kamenického (Smer-SD) a predstaviteľov Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) pod vedením Daniela Bytčánka, ktorí minulý týždeň navštívili Švajčiarsko. V krajine sa stretli so 40 zástupcami švajčiarskych bánk a investorov.

„Aj tento predaj je dôkazom toho, že Slovenská republika si udržiava na finančnom trhu veľmi dobrý kredit a investori považujú zámery vlády na ozdravenie verejných financií za dôveryhodné," doplnilo ministerstvo.

Ako neskôr počas dňa informoval ARDAL, transakcia pozostávala z predaja dvoch rôznych dlhopisov, a to verejnou ponukou výhradne vo Švajčiarsku. Z predaja 4-ročného dlhopisu splatného v roku 2028 získalo Slovensko 325 miliónov CHF pri úročení 1,5225 % ročne. Desaťročný dlhopis splatný v roku 2034 vyniesol 310 miliónov CHF s ročným úrokom 1,9150 %.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.