• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
20°Bratislava

Miriam Lexmann: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády Fica odobraním eurofondov

  • 15:04 18.04.2024
  • Bratislava
Miriam Lexmann: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády Fica odobraním eurofondov

Politikárčenie s eurofondami a snaha trestať občanov Slovenska za zvolenie vlády Roberta Fica (Smer-SD) odobratím eurofondov sú nespravodlivé a KDH to odmieta. Povedala líderka eurokandidátky KDH a europoslankyňa Miriam Lexmann. Pripomenula, že eurofondy sú kľúčovým nástrojom podpory rozvoja slovenských regiónov.

KDH má podľa Lexmann k politike Smeru-SD dlhodobo výhrady a urobilo všetko preto, aby napríklad nedošlo k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Rozhodnutie o existencii úradu však podľa KDH patrí do výlučnej právomoci členských štátov. „Nechceme, aby naši občania boli trestaní za to, že si zvolili vládu Roberta Fica. Aj keď nesúhlasíme s jej krokmi,“ uviedla.

Procedúra na odoberanie eurofondov má podľa Lexmann jasné pravidlá a tie je potrebné dodržiavať. „KDH je proti tomu, aby sa odoberanie eurofondov bralo ako nejaká forma trestu, keď sa nám v členskom štáte niečo nepáči,“ zdôraznila. Pripomenula, že hnutie sa v tomto zmysle obrátilo listom aj na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú.

Lexmann upozornila, že keď sa v Európskom parlamente schvaľoval mechanizmus, na základe ktorého je možné odoberať eurofondy, podporili ho poslanci Progresívneho Slovenska, ale aj Smeru-SD. „Ja som už vtedy upozorňovala, že nastavenie mechanizmu môže spôsobiť to, že sa s odoberaním eurofondov bude politikárčiť,“ konštatovala Lexmann s tým, že mechanizmus nepodporil ani jeden z dvoch zástupcov KDH v europarlamente.

Na druhej strane, Európska komisia má podľa Lexmann záujem na tom, aby členské štáty prosperovali a je možné viesť s ňou konštruktívny dialóg. Komunikáciu Ficovej vlády s Európskou komisiou o plnení míľnikov plánu obnovy považuje za nedostatočnú. Na poznámku, že bol písaný v období vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera a mnohé jeho míľniky nie sú stanovené realisticky, Lexmann reagovala, že ak premiér potrebuje pri implementácii plánu ústretovosť Európskej komisie, o to skôr mal svoj dialóg s ňou rozbehnúť inak.

KDH podľa nej nesúhlasí s migračným paktom, ktorý prijal Európsky parlament. Suma, ktoré majú platiť členské štáty za to, že sa rozhodnú neprijať migranta, je podľa nej stanovená príliš vysoko a neexistuje žiadna záruka, že sa v ďalších rokoch nebude ešte zvyšovať. „Tento princíp nie je spravodlivý, lebo nezohľadňuje solidaritu, ktorú členské štáty poukazujú odídencom z Ukrajiny,“ upozornila.

Za príklad „nadpráce“ Európskeho parlamentu považuje Lexmann pretláčanie práva na umelé prerušenie tehotenstva do Charty základných práv EÚ, ku ktorému v uznesení vyzval Európsky parlament. „Týmto krokom zasiahol do výlučných kompetencií členských štátov a urobil to uznesením, ktoré len tak deklaratórne určuje pozíciu EP. To považujem za veľmi nezodpovedné,“ zhrnula.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dolinková by mala čeliť odvolávaniu, opozícia odovzdala podpisy

Dolinková by mala čeliť odvolávaniu, opozícia odovzdala podpisy

DNES - 11:44Domáce

Mimoriadna schôdza by sa mala zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

Polícia prichytila opitého ukrajinského kamionistu, nafúkal viac ako tri promile

Polícia prichytila opitého ukrajinského kamionistu, nafúkal viac ako tri promile

DNES - 11:43Domáce

Obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky čelí 36-ročný ukrajinský kamionista, ktorého policajná hliadka prichytila šoférovať opitého na ceste I/11 v obci Radoľa v okrese Kysucké Nové Mesto.

Blanár: Členstvo Slovenska v EÚ je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho

Blanár: Členstvo Slovenska v EÚ je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho

DNES - 11:08Domáce

Členstvo SR v Európskej únii je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho. Juraj Blanár to vyhlásil na medzinárodnej konferencii "20 rokov členstva Slovenska v EÚ - výzvy a príležitosti".

Na internáte zomrel stredoškolák, nepomohli ani záchranári

Na internáte zomrel stredoškolák, nepomohli ani záchranári

DNES - 11:02Domáce

Záchranárom sa napriek rýchlemu zásahu nepodarilo oživiť mladíka.

Taraba odvolal ďalšieho funkcionára z rezortu životného prostredia

Taraba odvolal ďalšieho funkcionára z rezortu životného prostredia

DNES - 10:48Domáce

Minister životného prostredia Tomáš Taraba vo štvrtok odvolal z funkcie riaditeľa Správy Národného parku Slovenský kras Milana Olekšáka.