Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Národný bezpečnostný úrad varuje pred kybernetickými útokmi v súvislosti s prezidentskými voľbami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) varuje pred zvýšeným rizikom kybernetických útokov a iných škodlivých aktivít v kybernetickom priestore v súvislosti s prezidentskými voľbami. Odporúča všetkým subjektom, ktoré sa zapájajú do volieb, vrátane registrovaných kandidátov, implementovať bezpečnostné opatrenia na zabezpečenie svojich účtov, stránok a informačných systémov. Informoval o tom hovorca NBÚ Peter Habara.

"Je možné očakávať kybernetické útoky rôznych hekerských skupín na slovenské ciele - najmä na oficiálne stránky a účty jednotlivých kandidátov. Predpokladanou formou útokov sú najmä DDoS útoky (zneprístupnenie služby alebo webovej stránky). Nie sú vylúčené ani pokusy o kompromitáciu e-mailových účtov kandidátov," vysvetlil hovorca.

Andrej Danko sa vzdal kandidatúry v prospech Štefana Harabina

Andrej Danko sa vzdal kandidatúru v prospech Štefana Harabina (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

NBÚ tiež očakáva, že útočníci môžu využiť mená alebo falošné profily kandidátov na sociálne inžinierstvo. V phishingových kampaniach rôznych foriem (e-mailom, telefonicky alebo cez SMS), môžu útočníci napríklad v mene kandidátov žiadať o príspevky na kampaň. Zneužívanie volieb môže podľa neho tiež viesť k neoprávnenému získaniu prístupu do e-mailových účtov alebo k získaniu iných citlivých údajov a ich následnému zneužitiu.

NBÚ predpokladá aj výskyt rôznych vplyvových operácií najmä využívaním falošných účtov, ktoré publikovaním rôzneho obsahu alebo diskusnými príspevkami môžu ovplyvňovať verejnú mienku. Môže ísť napríklad o deepfake videá alebo iné formy šírenia dezinformácií vizuálnou formou aj s pomocou umelej inteligencie. "Vyskytujú sa najčastejšie na sociálnych sieťach neraz aj vo forme platených postov," dodal NBÚ s tým, že ich cieľom môže byť diskreditácia osôb s významných postavením alebo zneužitím ich identity ovplyvňovať verejnú mienku pred a počas volieb. Rovnako môžu byť deepfake videá využité na rôzne podvodné aktivity.
 

Viac o téme: Kybernetické útokyNárodný bezpečnostný úradPrezidenstké voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu