Dohoda KDH s Tarabom nie je len o medveďoch. Ak návrh prejde, bude ľahšie strieľať aj rysy či vlky. SaS reagovala posmešne

ta3
18.4.2024 14:31 , Aktualizované: 18.4.2024 16:39

Nastalo prvé legislatívne prepojenie medzi koalíciou Smeru, Hlasu, SNS a opozičného KDH. K tomu, aby sa ku koaličnému bloku pridali kresťanskí demokrati, pomohol strach z medveďa, píše denník Pravda.

medveď
Profimedia (ilustračná fotografia)

Mimoriadna situácia

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) verí, že novela o jednoduchšom odstrele medveďov prejde do dvoch týždňov s pomocou KDH hladko. „Každý príčetný opozičný politik tento zákon podporí,“ povedal.

Zákon môže koalícia schváliť aj bez hlasov opozície. Taraba vzdal zámer presadiť ústavný zákon. V parlamente stačí na zmenu jednoduchá väčšina.

Vláda odporučila NR SR, aby návrh schválila v skrátenom legislatívnom konaní. Zákon môže ešte zastaviť prezidentka Zuzana Čaputová alebo skupina 30 poslancov, ak by novelu napadli na Ústavnom súde, pripomína denník Pravda.

Taraba však verí, že sa zákon podarí prijať čo najskôr. KDH zdôraznilo, že novela nie je vládnym návrhom, ale je to ich zákon.

Pre výskyt medveďa hnedého by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Aktuálne je vyhlásená v 19 okresoch.

Dôležitou novinkou je podľa Tarabu odstránenie byrokracie v prípade nebezpečenstva, pričom odstrel šelmy bude po novom môcť byť vykonaný mimo správneho konania. Bude na to potrebné však vyhlásiť mimoriadnu situáciu v okrese.

Neadresný lov

„Možnosť vydávať takéto výnimky počas mimoriadnej situácie sa vzťahuje aj na usmrcovanie vlka dravého a rysa ostrovida, čo je absolútne neodôvodnené, doslova nebezpečné, keďže napríklad rys je kriticky ohrozeným druhom,“ ozrejmil bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča na sociálnej sieti.

Nejde iba o medvede, ale aj o spomínané vlky, rysy a tiež šakaly. Doteraz o týchto ostatných živočíchoch nikto nehovoril. Okrem rysov sú prísne chránené aj vlky, ich populácie sú v ohrození.

Kiča je presvedčený, že vydávanie výnimiek sa nijako nevzťahuje na problémové jedince, naopak, umožňuje plošný neadresný lov aj v prirodzenom prostredí výskytu medveďa.

„Inak povedané, problémové jedince nevyriešime, ale budeme môcť poľovať aj na tie, ktoré sú vo svojom prirodzenom prostredí a nepredstavujú žiadne ohrozenie, zákon teda umožňuje prakticky neobmedzené vydávanie expresných výnimiek aj na trofejný lov,“ zdôraznil.

Žiadna dohoda

Taraba si myslí, že novela je v súlade s európskou legislatívou. „Európska únia nikde nehovorí, že nesmieme chrániť vlastných občanov,“ ozrejmil.

Štát má podľa neho v mimoriadnych situáciách právo chrániť občanov a za odstrel budú zodpovední poľovníci a zamestnanci určení Štátnou ochranou prírody, priblížila Pravda.

„Navrhli sme riešenie, ktoré sa ujalo,“ uviedol líder KDH Milan Majerský s tým, že má ísť o zmenu v zákone o ochrane prírody a krajiny a v zákone o civilnej ochrane.

Líder hnutia odmietol, že by mali nejakú dohodu s vládnou koalíciou či s SNS a prípadne prisľúbenú podporu pre iné návrhy z dielne KDH, doplnil denník Pravda.

Pozrite si reportáž zo 17. apríla o zákone o odstrele medveďov:

Reakcia SaS

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Na tlačovej konferencii to uviedol opozičný poslanec Branislav Gröhling (SaS). Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

„Javí sa mi zvláštne riešiť problém s medveďom v zákone o civilnej ochrane. Nedáva to nijakú logiku. To je ako keby sme v energetike riešili audiovizuálny fond,“ skonštatoval Hlina. Je podľa neho nepatričné vložiť problém veľkých šeliem medzi zemetrasenie, pandémiu, teroristický útok.

„V lese pritom skôr stretnete Madonnu alebo Elvisa Presleyeho,“ priblížil Hlina na margo, že sa môžu strieľať aj rysy či vlky. Práve o poslednom menovanom zvierati bojovali počas ich vlády za to, aby sa stalo chráneným živočíchom.

Počas mimoriadnej situácie môže iným spôsobom prebiehať verejné obstarávanie, pripomína Hlina. „V praxi to môže znamenať, že sa zrazu starosta alebo na okresnom úrade rozhodnú kúpiť džíp alebo 4x4, aby medveďa mohli naháňať, bez obstarávania,“ poznamenal.

„Môže sa stať, že keď bude Huliak hrdinsky bojovať s medveďmi a stretne vás vo vašom terénnom aute, vezme vám ho, lebo ide naháňať šelmu. Legislatíva hovorí, že ste povinný poskytnúť súčinnosť pri riešení mimoriadnej situácie,“ skonštatoval poslanec s tým, že celý návrh je taký, akoby sa šli trhať fialky dynamitom. 

Hlina priznal, že problém s medveďmi je reálny a treba ho riešiť. Navrhuje zmenu zákona o poľovníctve, kam podľa neho medveď vecne a príslušne patrí.

Podľa Gröhlinga navrhovali zriadiť komisiu, kde by problém s medveďmi prediskutovali, a opozícia a koalícia by to vyriešili spoločne. „Keď si chce koalícia tento zákon schváliť, nech tak urobí, ale problém ním nevyrieši.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok