• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
22°Bratislava

Prezidentka povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR

  • 14:25 18.04.2024
  • Bratislava
Prezidentka povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl (OS) SR.

V príhovore v Prezidentskom paláci zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v Severoatlantickej aliancii (NATO).

Do hodnosti generálmajora povýšila prezidentka brigádnych generálov Juraja Štefanku a Jaroslava Kráma, do hodnosti brigádneho generála povýšila plukovníka Aurela Sabóa.

Počas vyše štvrťstoročia, čo slúžite v ozbrojených silách ste si nielen zvyšovali vašu kvalifikáciu a znalosti, ale spolu s nimi ste zvyšovali úroveň a pripravenosť OS SR,“ vyzdvihla prezidentka doterajšie profesijné pôsobenia generálov.

Poukázala na to, že skúsenosti nadobudli aj počas vzdelávacích programov v zahraničí, štruktúrach NATO či mierových misiách, ktoré z nich urobili nielen špičkových príslušníkov slovenskej armády, ale potvrdili i previazanosť slovenských ozbrojených síl so spojeneckými vojskami Aliancie. „Prínos tohto partnerstva v súčasnosti preveruje zhoršená bezpečnostná situácia. Je dôležité povedať, že v tejto situácii nie sme len konzumenti výhod, ale aj prínosom pre svojich partnerov. Kvalitu tohto príspevku zosobňujete i vy, vaším pôsobením na zodpovedných veliteľských pozíciách,“ dodala prezidentka.

Vzhľadom na fakt, že štvrtková udalosť bola pre Čaputovú posledným ceremoniálnym aktom menovania generálov OS SR vo funkcii hlavy štátu a hlavnej veliteľky OS SR, vo svojom príhovore adresovala tiež uznanie a vďaku samotným ozbrojeným zložkám. „Cením si vašu profesionalitu, oddanosť a nasadenie pri prekonávaní kríz, ktorým sme čelili v predchádzajúcich rokoch. Vám osobne i všetkým občanom SR želám, aby zavládli pokojnejšie časy,“ dodala.

Novovymenovaný brigádny generál Aurel Sabó v príhovore zdôraznil štyri piliere definujúce profesionálny rast všetkých povýšených - rodinu, samotnú prácu v armáde, vnútorné hodnotové nastavenie a organizačnú kultúru a napokon i kognitívne a fyzické schopnosti, ktoré umožňujú zlepšovať sa. „Budeme si vážiť a chrániť pevnosť svojich pilierov, aby sme efektívne mohli plniť svoje povinnosti a čo najlepšie slúžiť našej vlasti,“ vyhlásil generál Sabó, súčasný rektor Vojenskej akadémie generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Návrhy na vymenovanie a povýšenie profesionálnych vojakov OS SR do vyššej generálskej hodnosti predkladá prezidentke vláda na návrh ministra obrany.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

Zakvitnuté čerešne na prvomájový bozk nájdu Žilinčania pomocou aplikácie

DNES - 16:38Domáce

Lokality so zakvitnutými čerešňami na prvomájový bozk nájdu Žilinčania v geografickom informačnom systéme (GIS) mesta.

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

Rudolf Schuster: Miesto Slovenska je v Európskej únii

DNES - 14:01Domáce

Slovensko musí poznať svoje miesto vo svete, a to je v Európskej únii.

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

SaS: Vstup SR do EÚ bol významný, z členstva pramenia mnohé výhody

DNES - 11:57Domáce

Vstup SR do Európskej únie (EÚ) bol najvýznamnejším míľnikom. Únia nie je bezchybná, no našej krajine garantuje slobodu a prosperitu.

Blanár: Vstup do EÚ patrí k najvýznamnejším medzníkom samostatnosti SR

Blanár: Vstup do EÚ patrí k najvýznamnejším medzníkom samostatnosti SR

DNES - 10:42Domáce

Vstup Slovenskej republiky do Európskej únie (EÚ) patrí dodnes k najvýznamnejším medzníkom v dejinách našej samostatnej štátnosti.

V železničnom koľajisku vyhasol v noci život ženy

V železničnom koľajisku vyhasol v noci život ženy

DNES - 10:11Domáce

Policajti odboru železničnej polície vyšetrujú okolnosti tragickej udalosti, ku ktorej došlo v priebehu včerajšej noci v blízkosti železničnej stanice Lamač v smere do Devínskej Novej Vsi.