Denník N

Slamerka Veroni Gyenge: Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, ale v politike takáto strana nie je

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nenachádzam slová na nič, čo premiér hovorí, je to nonsens, môj mozog nedokáže akceptovať, že len čo vyhral voľby, začal útočiť, vraví v rozhovore maďarská slamerka zo Slovenska Veroni Gyenge.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Veroni Gyenge z Kráľovej nad Váhom vyhrala v roku 2021 maďarské majstrovstvá v slam poetry a v roku 2022 reprezentovala Maďarsko na majstrovstvách sveta. Slam poetry je performatívny žáner, ktorý kombinuje prvky stand-upu, rapu, divadla, tanca či literatúry.

Veroni Gyenge vo svojich textoch nezvyčajne otvorene hovorí nielen o vlastnej národnej identite a sexuálnej orientácii, ale aj o otázkach verejného života.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo v kampani podporila Ivana Korčoka;
  • ako vnímajú politickú situáciu mladí Maďari na Slovensku;
  • či je pre ňu výzvou hovoriť o svojej sexuálnej orientácii;
  • ako uvažuje o dileme odsťahovať sa do zahraničia.

Publikum vás pozná najmä ako slamerku, ale pred prezidentskými voľbami ste aktívne vyjadrili svoj názor aj na aktuálne politické dianie. Prečo?

Vyjadrila som sa už aj v minulosti, keď som mala pocit, že musím. Svoj názor chcem vyjadriť len uvážene. Som človek, som plná emócií a niekedy dokážem byť aj prchká. Nechcem však reagovať popudlivo. Teraz je všetko intenzívnejšie. Nikdy som nechcela kritizovať maďarskú stranu, Alianciu. Verím, že maďarská reprezentácia je dôležitá. Je však už za hranicou, keď popierajú ľudské práva, komunikujú nenávistne a je jedno, či ide o facebookovú stránku strany alebo posty Györgya Gyimesiho, keďže on reprezentuje stranu a má obrovský tábor fanúšikov.

Vašu reakciu teda vyvolala najmä maďarská politika na Slovensku?

Áno. Vždy som otvorene povedala, komu dám svoj hlas. Nemám však rada, keď všetkých dávajú do jedného vreca. Pozrela som si diskusiu, v ktorej Gyimesi s Tarabom hovorili o tom, že Maďari na juhu krajiny vyjadrili svoj názor. Maďari na Slovensku však nie sú všetci rovnakí.

Vystúpili ste aj na protivládnych protestoch. Bolo to iné ako vystúpenie slamerky?

Bolo to výrazne iné, lebo nemám vo zvyku zmieňovať sa vo svojich textoch o svojej sexuálnej orientácii. Môj postoj sa zmenil po Teplárni a po tom, čo sa k problému nevyjadrili organizácie, od ktorých som to očakávala. Z maďarských organizácií na Slovensku si spomínam len na dunajskostredský NFG klub, ktorý usporiadal program s touto tematikou.

Keď sa stala tragédia v Teplárni, sedela som doma a čítala som si esemesky, že kto je kde, lebo poznám ľudí, ktorí do podniku chodia. Vtedy som mala práve afroamerického partnera, aj jemu som písala, či je v poriadku, lebo tam, kde je toľko nenávisti voči jednej skupine ľudí, sa nájde ešte viac zloby aj proti iným skupinám. Odvtedy som o tom chcela rozprávať, lebo je dôležité, aby sme boli súdržní. Nechcem, aby stratili nádej tí, ktorí nesúhlasia s tým, kto sa stal naším prezidentom alebo kto práve sedí vo vláde. Je dôležité, aby sme sa navzájom našli.

Foto N – Vladimír Šimíček

Otvorene ste podporili Ivana Korčoka a povedali ste, že ho budete voliť. Mnoho Maďarov ho nepodporilo preto, lebo niektoré jeho vyhlásenia pokladali za protimaďarské. Vám to nevadilo?

Korčoka som nepodporila preto, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Prezidentské voľby 2024

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie