Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
18.04.2024 01:10

MsP pripomína, že aj jazda na e-kolobežke má svoje pravidlá


Ilustračná snímka, zdroj: Pixabay


Mestská polícia v Bratislave pripomína, že aj jazda na elektrokolobežke má svoje pravidlá, ktoré teba dodržiavať. V prvých mesiacoch pristúpila najmä k preventívnym krokom a edukovaniu, v intenzívnejších kontrolách bude pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch.


Tie sa dotknú nielen e-kolobežkárov, ale aj cyklistov. Za porušenie pravidiel hrozí priestupcovi bloková pokuta do výšky 50 eur.

"Elektrokolobežky sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube aj v Bratislave. Avšak s ich rastúcou popularitou pribúdajú prípady, keď dochádza k ohrozovaniu chodcov," konštatuje hovorkyňa mestskej polície Barbora Krajčovičová.         

Keďže kolobežky s pomocným motorčekom sú považované za malé elektrické vozidlá a ľudia jazdiaci na nich za motoristov, v peších zónach nemajú podľa polície čo robiť. Najmä v prípade, ak im to neumožňuje príslušná dopravná značka. Platí to pre elektrokolobežky, bicykle či elektrobicykle. Za chodcov možno považovať ľudí na klasických kolobežkách bez pomocného motorčeka, čiže tie, ktoré sa pohybujú vďaka odrážaniu nohou.         

Mestská polícia zároveň opätovne pripomína zásady bezpečnej jazdy na e-kolobežke, ktoré vyplývajú zo zákona o cestnej premávke. Na elektrokolobežke môžu napríklad jazdiť po ceste len osoby staršie ako 15 rokov, mladším osobám je to dovolené len na cyklocestách, poľných a lesných cestách či obytných zónach.         

Na elektrokolobežke sa smie jazdiť aj po chodníku, cestičke pre chodcov alebo priechode pre chodcov, avšak len po pravej strane. Kolobežkár však pri tom nesmie ohroziť a obmedziť chodcov, rovnako nesmie prekročiť rýchlosť chôdze. Platí to aj v prípade jazdy vo vyhradenom jazdnom pruhu pre cyklistov.         

Ak kolobežkári idú v skupine, môžu jazdiť len jednotlivo za sebou. Počas jazdy je každý kolobežkár povinný držať riadidlá oboma rukami. Počas jazdy nesmie viesť alebo prepravovať psa či iné zviera, ani ťahať predmety, ktoré by mohli sťažiť vedenie kolobežky. Na e-kolobežke je povolená jazda výlučne len jednej osobe, v žiadnom prípade nie viacerým. Zabúdať netreba ani na to, že jazdiť na e-kolobežke sa môže len za triezva.         

Aj napriek tomu, že zákon neukladá povinnosť nosiť počas jazdy na e-kolobežkách ochranné prvky, mestská polícia ich z bezpečnostných dôvodov odporúča. Zachrániť zdravie či život môže minimálne prilba na hlave. Podceniť netreba ani nosenie reflexných prvkov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
Fotomaratón Martin 2017
Opäť po roku sa záujemcovia o fotografiu a súťaženie môžu tešiť na ďalší, v poradí už piaty ročník podujatia s názvom Fotomaratón Martin 2017. Účastníci budú vítaní 27. mája 2017 o 10. hodine v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine.
viac
13.06.2018
Predaj na tržniciach má svoje pravidlá
Tržnice sú veľakrát miestami na neformálne stretnutia a to pri nákupe čerstvej produkcie. Medzi ľuďmi si nákup na takomto mieste získava stále väčší záujem, lebo čerstvosť je kritériom, ktorému dávame vysokú prioritu.
viac
23.10.2019
Mesto bude regulovať umiestňovanie nových herní
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline schválili úpravu pravidiel pre vznik ďalších herní na území mesta.
viac
17.03.2020
Slovenská pošta informuje o podmienkach vyplácania dávok a podmienkach prevádzky
Slovenská pošta žiada ľudí o zodpovedné dodržiavanie opatrení pri preberaní sociálnych dávok. Od 18. do 27. marca 2020, teda spolu 10 dní, bude Slovenská pošta vyplácať sociálne dávky obyvateľom obcí a miest do vlastných rúk na pobočkách alebo priamo na adresu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %