Svetová zdravotnícka organizácia spustila 2. apríla četbota s umelou inteligenciou, ktorý pacientom poskytuje základné informácie o zdraví. Podľa agentúry Bloomberg ale niekedy vôbec nevie, o čom hovorí.

SARAH (Smart AI Resource Assistant for Health) je virtuálna zdravotná pracovníčka, ktorá je používateľom k dispozícii v ôsmich jazykoch. Jej úlohou je odpovedať na ich otázky a poskytnúť im informácie napríklad z oblasti duševného zdravia alebo zdravého stravovania. WHO chce pomocou nového nástroja AI ľudí vzdelávať a zároveň zapĺňať personálne medzery, ktorým čelia systémy zdravotníctva po celom svete.

Organizácia na webovej stránke varuje, že SARAH je len prototyp a jej odpovede nemusia byť „vždy presné“. Nástroj bol totiž vytrénovaný na údajoch, ktoré boli k dispozícii k septembru 2021, a preto nemá informácie o najnovších lekárskych odporúčaniach. Z tohto dôvodu občas poskytuje bizarné odpovede, takzvané halucinácie, čím môže prispievať k šíreniu dezinformácií o verejnom zdraví.

Keď sa používatelia opýtali, či americký Úrad pre potraviny a lieky schválil liek Lecanemab na liečbu Alzheimerovej choroby, SARAH uviedla, že ho výrobca ešte stále testuje v klinických skúškach. V skutočnosti ho úrad schválil už v januári 2023.

Ďalšie dôležité správy

Umelá inteligencia life2vec dokáže predvídať, či zomriete v nasledujúcich štyroch rokov.
Neprehliadnite

Nie, umelá inteligencia nie je ako parný stroj. Je v nej oveľa viac