Trh s fotovoltikou si mohol takmer po desaťročnej stagnácii minulý rok konečne pripísať úspech v podobe extrémneho nárastu inštalovanej kapacity. Podľa údajov Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) bol o 400 percent vyšší než v roku 2022.

Napriek tomu však odborníci a podnikatelia potvrdzujú, že v tejto oblasti existuje priestor na zlepšovanie. Z hľadiska naplnenia cieľov národného energetického a klimatického plánu či uhlíkovej neutrality do roku 2030 Slovensko minulý rok nedosiahlo podľa správy SAPI ani dvadsať percent z plánovanej kapacity 4 620 megawatthodín.

„Trh s fotovoltikou sa v slovenských podmienkach stále nerozbehol tak ako v susedných krajinách, hoci potenciál je tu obrovský,“ potvrdzuje situáciu výkonný riaditeľ spoločnosti Energovision Lukáš Bago.

veterna turbina
Neprehliadnite

Slováci nemajú s veternými elektrárňami problém. Ak im nestoja za domom

Firma pritom stále eviduje záujem o fotovoltické elektrárne, a to tak u podnikateľov, ako aj u domácností. Tento trend podporujú jednak nízke ceny fotovoltických komponentov, ako aj dotácie, ktoré môžu záujemcovia ešte stále využiť.

Rýchle energetické opatrenia budú môcť s ich podporou najnovšie využívať dokonca aj samosprávy. Slovenská inovačná a energetická agentúra totiž plánuje tretieho mája vyhlásiť výzvu na predkladanie projektov zameraných na zníženie spotreby energie verejných budov, pričom by sa mala vzťahovať aj na inštaláciu slnečných kolektorov.

Vplyv praktických problémov

O čosi skeptickejšie však situáciu vníma konateľ spoločnosti PPA Power DS a člen skupiny PPA Controll Michal Kolimár. Zo svojej pozície vidí meniaci sa prístup zákazníkov k solárnym panelom, ktorý podľa jeho skúseností slabne.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa