Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii vo februári medzimesačne vzrástla, ale medziročne klesla. Informoval Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov vo februári v porovnaní s januárom zvýšila v eurozóne aj v EÚ zhodne o 1,8 percenta.

V medziročnom porovnaní sa produkcia v stavebnom sektore vo februári znížila o 0,4 percenta v eurozóne a o 0,6 percenta v EÚ.

Produkcia v stavebníctve vzrástla o 1,8 percenta  v eurozóne aj v EÚ.
Zdroj: Eurostat
Produkcia v stavebníctve vzrástla o 1,8 percenta v eurozóne aj v EÚ.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré dodali Eurostatu údaje za február, najväčší medzimesačný nárast produkcie v stavebníctve zaznamenali Rakúsko (9,3 percenta), Nemecko (7,9 percenta) a Slovinsko (6,3 percenta). A najväčší pokles mali v Maďarsku (-8,5 percenta), Francúzsku (-2,1 percenta) a Švédsku (-0,9 percenta).

Medziročne sa vo februári najvýraznejšie znížila stavebná produkcia v Holandsku (-12,9 percenta), Fínsku (-6,9 percenta) a Rakúsku (-5,9 percenta) a najviac stúpla v Španielsku (8,3 percenta), Portugalsku (4,4 percenta) a Česku (3,7 percenta).

Na Slovensku stavebná produkcia vo februári medzimesačne vzrástla o 5,4 percenta a medziročne klesla o 0,3 percenta.

Ďalšie dôležité správy

Snímka z Národného tréningového centra (NTC) na Popradskej ulici v Košiciach 3. apríla 2024. Výstavba NTC na Popradskej ulici je už takmer hotová a zhotoviteľ by mal stavbu odovzdať mestu a Slovenskému tenisovému zväzu už v najbližšom čase. Pri NTC prebiehajú terénne úpravy. NTC bude slúžiť na prípravu talentovanej mládeže z východného Slovenska a zároveň ako športové centrum pre obyvateľov Košíc a blízkeho okolia s využitím pre tenis a bedminton. Na pravidelnej báze by tu denne mohlo športovať
Neprehliadnite

Insolvencií v slovenskom stavebníctve pribudlo. Vrchol by mal nastať v druhej polovici roka