Denník N

Dohoda KDH s Tarabom znamená, že okrem medveďov budú ľahšie strieľať aj rysy a vlky

Rys ostrovid. Foto - Tomáš Hulík.
Rys ostrovid. Foto – Tomáš Hulík.

Pôvodne sa malo zjednodušiť len strieľanie medveďov, pribudli vlky, rysy a šakaly, ktoré na ľudí zatiaľ neútočia. Zo strany KDH nejde o omyl, ale o úmysel. Vnadiská ostanú.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vláda Roberta Fica našla spoločnú reč s KDH pri medveďoch a na stredajšom rokovaní ňou prešiel návrh, ktorý zjednoduší odstrel medveďov.

Zmenu robia cez novelu zákona o ochrane prírody a zákona o civilnej ochrane. Až zo samotného návrhu zverejneného iba v stredu je jasné, že nejde iba o medvede, ale aj o chránené vlky, rysy a šakaly. Doteraz o týchto ostatných živočíchoch nikto nehovoril.

Návrh novely pripravilo KDH, ministerstvo životného prostredia ho pripomienkovalo a upravilo, medzi ministrom Tomášom Tarabom (za SNS) a KDH je na tom politická dohoda. Vláda chce zmenu presadiť v skrátenom legislatívnom konaní a ešte na tejto schôdzi – dôvodom sú množiace sa správy o stretoch medveďov s ľuďmi.

Zákon pritom môžu koaliční poslanci schváliť aj bez hlasov opozície. Taraba vzdal zámer presadiť ústavný zákon a v parlamente na zmenu stačí jednoduchá väčšina.

Súčasný návrh je iný než ten ústavný, ktorý predtým predstavilo ministerstvo. Vypadla z neho zóna 500 metrov od intravilánu, v ktorej by mohli medveďa okamžite zastreliť. KDH Tarabov ústavný návrh komentovalo, že by viedol k „westernovým“ prestrelkám v rámci osídlení.

Aj keď rys uloví srnku, môže to uľahčiť jeho odstrel

Novinkou týchto zmien je, že uľahčia nielen strieľanie medveďov, ale aj vlkov, rysov a šakalov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Medvede

Ochrana prírody

Príroda

Tomáš Taraba

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie