• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
14°Bratislava

Šutaj Eštok: Od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k reorganizácii inšpekcie

  • 11:21 18.04.2024
  • Bratislava
Šutaj Eštok: Od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k reorganizácii inšpekcie

Od nástupu nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) prišlo k reorganizácii inšpekcie a mnohým personálnym zmenám. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Som rád, že od nástupu nového riaditeľa ÚIS mohlo dôjsť k reorganizácii ÚIS a mnohým personálnym výmenám, ktoré boli nevyhnutné,“ povedal minister. Zmeny mali podľa ministra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách. Priblížil, že ÚIS sa zameral aj na oblasti prevencie a analytickej činnosti.

V minulosti podľa neho primárne zlyhávali vedúci pracovníci inšpekcie a tá si neplnila svoje povinnosti spočívajúce vo vyšetrovaní podozrení z potenciálnej trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru. „Namiesto toho ÚIS kryl ľudí, ktorí tu vytvárali to, že Slovensko nebolo právnym štátom v rokoch 2020 až 2024,“ zdôraznil. Politickú zodpovednosť za to podľa neho nesú minulé vlády.

Po príchode na tento úrad a vyhodnotení niektorých štatistických ukazovateľov trestného konania alebo operatívno-pátracej činnosti som zistil veľké nedostatky a bolo mi jasné, že tento útvar treba naštartovať a sfunkčniť,“ povedal riaditeľ ÚIS Branislav Zurian. V prvom rade išlo podľa jeho slov o personálnu stabilizáciu a vytvorenie vhodných pracovných podmienok. Priblížil, že výročná správa o činnosti úradu za rok 2023 bude zverejnená na webe Ministerstva vnútra SR.

Zo správy podľa Zuriana vyplýva zhoršenie kvality vyšetrovania i neprideľovanie spisov. „Veľa spisov bolo vrátených na doplnenie,“ podotkol. Tvrdil, že sa malo nezákonným spôsobom manipulovať s utajovanými skutočnosťami. „Všetky tieto veci sú riešené ďalej, niektoré sú v trestnom konaní,“ doplnil.

Reorganizácia úradu podľa neho spočívala aj v opätovnom zavedení odborov tak, ako fungovali v minulosti. „Riaditeľ odboru má plnú kompetenciu za chod tohto odboru, je zodpovedný za riadenie a kontrolnú činnosť tohto odboru,“ dodal Zurian, ktorý vedie ÚIS od začiatku novembra 2023.

Celkový objem vyšetrovania úradu v roku 2023 bol 1385 spisov (v roku 2022 to bolo 1506 spisov). Vyšetrovatelia ukončili 988 prípadov (v roku 2022 to bolo 1126), v priemere ukončil jeden vyšetrovateľ za rok 2023 približne 16 spisov. V roku 2023 vyšetrovatelia vydali 1004 uznesení, z ktorých bolo zo strany dozorujúcich prokurátorov zrušených 48.

Z celkového počtu 1385 prípadov smerovalo proti policajtom 1154, proti príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) 112 a 119 proti príslušníkom finančnej správy. Vyšetrovatelia obvinili 92 príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov, z toho 62 policajtov, štyroch príslušníkov ZVJS a 26 príslušníkov finančnej správy

Najčastejšími trestnými činmi bolo zneužívanie právomoci verejného činiteľa (28), prijímanie úplatku (sedem), ohrozenie pod vplyvom návykovej látky (šesť) a ublíženie na zdraví (osem).

Najčastejším spôsobom ukončenia vyšetrovania bolo odmietnutie, to znamená, že po preverení všetkých informácií uzatvoril vyšetrovateľ vec tak, že nešlo o trestný čin. Takýchto prípadov bolo 616.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

VČERA - 20:29Domáce

Minister spravodlivosti SR Boris Susko sa v pondelok a utorok stretol v Bardejovských kúpeľoch so sudcami obvodu Krajského súdu Prešov na ich celokrajskom odbornom seminári.

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

VČERA - 20:01Domáce

Vírus, ktorého cieľom je získať peniaze obetí bez toho, aby čokoľvek spozorovali, sa v minulosti už vyskytoval aj na Slovensku.

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

VČERA - 18:55Domáce

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou.

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

VČERA - 16:18Domáce

Po zrážke s osobným autom za Prešovom v smere na Kapušany prišiel v utorok popoludní o život motorkár.

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

VČERA - 15:38Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,2 percenta hlasov.