Denník N

Mestská dizajnérka: Mnohé cesty zvládnu, keď ich zúžime alebo autám zoberieme pruhy

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Architektka Ankita Chachra sa zaoberá mestským dizajnom, ktorý kladie dôraz na potreby detí. Počas prechádzky Bratislavou sme sa jej pýtali aj na projekty magistrátu vrátane cyklotrasy na Vajanského nábreží.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na prechádzke od Primaciálneho námestia po Slovenskú národnú galériu sme sa pýtali americkej architektky z New Yorku, ako vníma verejné priestory v hlavnom meste.

Architektka a mestská dizajnérka Ankita Chachra bude jednou z hlavných prednášajúcich na májovej medzinárodnej konferencii Start with Children, ktorú organizuje hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). Na Slovensku nie je prvýkrát a oceňuje, že Bratislava sa momentálne zaujíma o priestory, ktoré sú určené pre rodiny s deťmi – práve to je téma, ktorej sa prioritne venuje.

„Som nadšená zo zmien, ktoré som tu doteraz videla, a teším sa na ďalšie,“ povedala koncom marca počas prechádzky Bratislavou. Chachra vystúpi na konferencii Start with Children, ktorá sa uskutočni 28. a 29. mája v Starej tržnici.

V rozhovore hovorí:

  • o psychologických vplyvoch mestského prostredia;
  • prečo sa pri dizajne miest často zabúda na rodičov;
  • o dôležitosti klimatických útočísk;
  • čo si myslí o námestí pred Starou tržnicou či Vajanského nábreží.

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bratislava

Doprava v Bratislave

Matúš Vallo

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie