Prokurátori prípadu Kuciak vydali stanovisko. Odchádzajú s čistým svedomím, rodiny Jána a Martiny obdivujú

ta3/Katarína Žgrlíková
18.4.2024 11:03

Prokurátori Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš vydali stanovisko k svojmu odchodu z funkcie a k prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ich vyjadrenie zverejnil portál Aktuality.sk.

Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš prokurátori
TASR/Jaroslav Novák

Harkabus a Mikuláš vydali stanovisko, v ktorom ozrejmili, prečo sa rozhodli pre odchod z úradu. “So všetkou pokorou vnímame aj kritické prejavy vo vzťahu k nášmu rozhodnutiu,“ uviedli prokurátori v stanovisku, ktoré priniesli Aktuality. Argument, že “spoločenský presah kauzy je taký, že to mali vydržať“, tiež berú na vedomie.

(Ne)konanie GP

Po zrušení materského Úradu špeciálnej prokuratúry žiadali o prechod na Krajskú prokuratúru v Žiline, vedenie prokuratúry im to však zamietlo.

“Akokoľvek sme uvedenú situáciu zvažovali, (ne)konanie generálneho prokurátora (tiež poškodeného v tejto trestnej veci – v kauze prípravy vrážd prokurátorov -pozn. red. Aktualít) vo veci nášho ďalšieho pôsobenia na prokuratúre nemôžeme považovať za iné ako za schválnosť voči nám,“ vyjadrili sa prokurátori.

Ako uviedli, ich svedomie je čisté, na prípade pracovali s maximálnym nasadením, a to aj vo voľnom čase. “Za svojím rozhodnutím si stojíme aj preto, že oba prípady už nie sú v prípravnom konaní a ich výsledok nezávisí od rozhodnutia prokurátora. Prokurátor je pred súdom stranou v konaní,“ stojí v stanovisku.

Pozostalým sľubujú pomoc

Oslovili aj rodiny pozostalých snúbencov. Chcú ich ubezpečiť, že ak budú môcť niečím prispieť k presadeniu spravodlivosti v tomto prípade, aj po ich odchode z prokuratúry 1. júla 2024, tak to urobia. A to aj bez ohľadu na rozhodnutie odvolacieho súdu, ktoré príde. “Vážené rodiny Jána a Martiny, chceme vyjadriť obdiv a úctu za to, s akou vytrvalosťou bojujete za spravodlivosť pre Vaše zavraždené deti,“ uviedli.

Sú presvedčení, že ich rozhodnutie nebude mať zásadný efekt na rozhodovanie súdov v tejto veci, “pretože všetky argumenty obžaloby sú už na stole‘“.

Pozrite si archívnu reportáž z 27. marca o zániku ÚŠP:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok