Denník N

Kultúre hrozí, že sa vráti o 20 rokov späť, varuje Dušan Buran pred zmenami vo Fonde na podporu umenia

Dušan Buran. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dušan Buran. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda Rady FPU hovorí, čo by novela zákona o verejnoprávnom Fonde na podporu umenia (FPU) znamenala pre kultúrnu sféru. „Obávam sa, že najviac by na to doplatili zase tí najmenší a najslabší,“ hovorí Buran.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá v utorok schválil návrh novely zákona o Fonde na podporu umenia (FPU) vrátane pozmeňovacieho návrhu Romana Michelka (SNS). O peniazoch pre knižnice, galérie, folklórne súbory či hudobníkov by už primárne nerozhodovali odborníci, ale nominanti ministerstva kultúry.

„Pre laikov tie paragrafové znenia možno pôsobia neškodne, ale pre ľudí znalých systému je zrejmé, že ide o deštrukciu tejto inštitúcie,“ upozorňuje Dušan Buran, historik umenia, ktorý je aktuálnym predsedom Rady FPU.

V rozhovore hovoríme:

  • či fond dostatočne počúva reakcie nespokojných žiadateľov;
  • prečo sa dnes nedá voči rozhodnutiam odvolať;
  • čo považuje za skutočný problém, ktorému FPU čelí;
  • prečo si členovia Rady FPU zmrazili honoráre.

Zasadnutie parlamentného výboru ste sledovali naživo, čo vás k tomu viedlo?

Zaujímalo ma, či diskusia o novele zákona o FPU bude racionálna, alebo si každý „pôjde to svoje“. Žiaľ, potvrdilo sa mi to druhé. Keď som to sledoval, mal som pocit, akoby sa každý vyjadroval k nejakej úplne inej téme. A aj keď sa dve poslankyne snažili dostať debatu späť do racionálnych mantinelov, tak sa len ukázalo, že každý sa snaží pofúkať nejakú svoju boliestku. Neviem, či z predpojatosti, či to bola len náhla improvizácia, alebo sa rozhodli, že idú od stola opravovať systém, ktorý momentálne niekomu nevyhovuje.

Predseda výboru Roman Michelko zo Slovenskej národnej strany pôvodne avizoval dlhšiu diskusiu, napokon to celé trvalo pomerne krátko. Prekvapilo vás niečo z toho, čo tam odznelo?

Nie, neprekvapilo. Ani krátkosť času, dokonca sa mi zdalo, že sa veľa rozprávalo iba preto, aby sa vyplnil čas. Čo mi však pripadalo smutné, bola skutočnosť, že riaditeľ Fondu na podporu umenia, ktorý tam bol osobne, nedostal minulý týždeň a ani teraz možnosť vysvetliť aspoň základné fakty o fungovaní fondu, čo by aj koaličným poslancom poskytlo potrebný kontext. Materiály, ktoré sme vo fonde vypracovali, sme napokon členom a členkám výboru odoslali, ale ten prístup je priam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

Martina Šimkovičová

Rozhovory

SNS

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie