Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

Bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu v africkej Konžskej demokratickej republike zadržali pre podozrenie zo špionáže. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

18.04.2024 10:50 , aktualizované: 13:27
Boris Beňa Foto: ,
Boris Beňa na snímke z roku 2022
debata (9)

„Máme informácie zo SIS, že tam bol zadržaný z dôvodu podozrenia z páchania špionáže,“ povedal minister. Priblížil, že o zadržaní sa dozvedel v stredu (17. 4.) podvečer. V prípade zvolenia ďalších postupov sa poradí s vedením Policajného zboru.

Z ministerstva spravodlivosti uviedli, že odbor justičnej spolupráce v trestných veciach neeviduje žiadny spis na Beňu a ani nedisponuje informáciou o jeho zadržaní v cudzine. Beňov právny zástupca Peter Kubina povedal, že Beňa nie je v pátraní slovenských orgánov. V Afrike má byť pracovne.

Kajúcnik Beňa obišiel s podmienkou, chcel ešte menší trest. Súd to odmietol
Video

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Dostal aj peňažný trest 14-tisíc eur. Špecializovaný trestný súd vtedy schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Beňom za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Zadržaný bol v rámci akcie Judáš začiatkom decembra 2020. Vypovedal vo viacerých trestných kauzách.

beňa Čítajte viac V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu
9 debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž #SIS #Boris Beňa