Denník N

Aj tento rok budú niektorí rodičia nešťastní. Jednotkári opäť nemajú isté miesto na gymnáziu

Foto – TASR
Foto – TASR

Problém už nie je iba v Bratislave, ale aj v iných krajských mestách. Analytici tvrdia, že potrebujeme viac miest na gymnáziách.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Aj tento rok to budú mať ťažké všetci deviataci, ktorí svoju budúcnosť vidia na gymnáziách. Majú smolu, že sa narodili v populačne silných rokoch a musia čeliť väčšej konkurencii. Počet detí prichádzajúcich na stredné školy bude narastať – do roku 2030 sa podľa Inštitútu vzdelávacej politiky zvýši o 26 percent.

Najhoršie je na tom Bratislavský kraj, kde počty detí pribúdajú rýchlejšie ako vo zvyšku Slovenska. Kým pred desiatimi rokmi bolo v základných školách v tomto kraji niečo málo vyše 42-tisíc detí, vlani to bolo už takmer 68-tisíc.

No pozitívny demografický nárast vidno aj v ostatných krajoch. V Prešovskom kraji pribudlo za posledné dva roky vyše 700 žiakov končiacich základnú školu, v Košickom, Nitrianskom či Trenčianskom kraji viac než 600. Pre porovnanie, v Bratislavskom kraji ich za posledné dva roky pribudlo vyše tisíc.

O štúdium na gymnáziu je tak boj aj medzi jednotkármi a šance klesajú deťom, ktoré občas dostanú dvojku.

Analytici tvrdia, že na Slovensku študuje nadpriemerne veľa detí na odborných školách v porovnaní so zahraničím. Štát by podľa nich mal rozšíriť kapacity na školách so všeobecným vzdelaním.

Čiara sa ešte bude posúvať

Na gymnázium na Pankúchovej v Bratislave dorazilo tento rok takmer tisíc prihlášok. Asi 700 žiakov sa hlási na 5-ročné bilingválne štúdium, pričom prijať môžu iba približne 90 žiakov. Šance na prijatie má tak asi každý siedmy žiak.

Ďalších 260 detí sa k nim hlási na osemročné gymnázium, zobrať však môžu iba 30.

Počty oproti minulému roku mierne narástli, gymnázium preto otvorilo jednu triedu navyše. Minulý rok sa im na dve triedy žiakov hlásilo asi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie