Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Dajte si pozor na zámenu s jedovatými rastlinami

Zdieľať
Sezóna medvedieho cesnaku
Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Dajte si pozor na zámenu s jedovatými rastlinami Foto: depositphotos.com

So začiatkom jari odštartovala aj sezóna medvedieho cesnaku, ktorý je stále obľúbenejší. Možno z neho totiž pripraviť množstvo skvelých pokrmov. Pokiaľ ho budete zbierať, mali by ste byť ostražití. Medvedí cesnak sa totiž dá ľahko zameniť s jedovatými rastlinami.

Veľkým hitom sa v posledných rokoch stal medvedí cesnak. Stále viac ľudí ho chodí na jar zbierať. Ide totiž o jednu z prvých jarných rastlín. Bylina je navyše plná vitamínov, vápnika aj železa, môžeme ju tak zaradiť do jedálnička.

Rastlina ale nerastie všade. Najčastejšie na ňu narazíme v lužných a listnatých lesoch a blízko potokov. Darí sa jej totiž v tienistých a na vlhších miestach. Zberači by si mali navyše overiť, či je zber medvedieho cesnaku na danom mieste povolený.

„V národných parkoch, národných prírodných rezerváciách a prírodných rezerváciách v ČR je zber akýchkoľvek rastlín zákonom o ochrane prírody a krajiny zakázaný, pokiaľ nie je uvedené v aktuálnom znení bližších ochranných podmienok rezervácií či v návštevnom poriadku národných parkov inak!“ upozornili na webe pracovníci CHKO Moravský kras. Ľudia môžu dokonca priamo na mieste v prípade porušenia zákona dostať od strážcov blokovú pokutu. Odborníci preto radia zbierať medvedí cesnak mimo chránených území a vždy len pre vlastnú potrebu.

Pozor na zámenu

konvalinka voňavá
Sezóna medvedieho cesnaku začala. Pozor na zámenu s jedovatými rastlinami Foto: www.gettyimages.com

S rastúcou obľubou medvedieho cesnaku však pribúda aj počet otráv. Neskúsenému zberačovi by sa totiž mohlo stať, že si domov prinesie namiesto listov medvedieho cesnaku jedovatú konvalinku alebo prudko jedovatou jesienkou.

Je preto dôležité si rastliny poriadne prezrieť a očuchať. „Listy cesnaku po pretretí voňajú krásne po cesnaku, ostatné uvedené podobné rastliny sú bez zápachu,“ vysvetlili odborníci.

Medvedí cesnak má listy matne zelené a mäkké s tenkými stopkami rastúcimi priamo zo zeme. Listy konvalinky sú tmavo zelené a rastú zo stopky. Listy jesienky potom rastú zo stonky, v jej strede majú semeno.

jesienka obyčajná
Sezóna medvedieho cesnaku začala. Pozor na zámenu s jedovatými rastlinami Foto: www.gettyimages.com

Zdroj: nova.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané