V roku 2025 výška rodičovského dôchodku opäť narastie. Nie všetci seniori však dostanú viac peňazí

Hyriaková Kristína

FOTO TASR: Dano Veselský

V roku 2025 rodičovský dôchodok znovu narastie. Tí penzisti, ktorých deti pracujú, dostanú v budúcom roku viac peňazí. Rodičovský dôchodok sa počíta zo mzdy ich detí spred dvoch rokov, takže v tomto roku bude rozhodovať aj príjem z roku 2023.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informuje portál Finsider, keďže mzdy išli hore, väčšina poberateľov rodičovského dôchodku by si tak mala prilepšiť. Vyšší rodičovský bonus dostane ten senior, ktorý vychoval viac detí. Keďže v zákone je stanovená hranica na rodičovský dôchodok, tí, ktorých deti zarábajú nadštandardne, sa na to nemôžu spoliehať.

Výška rodičovského bonusu sa zvýši

„Maximálny rodičovský bonus pre dôchodcov sa počíta z 1,2-násobku priemernej mzdy. V tomto roku je tak rozhodujúca priemerná mzda z roku 2022, kedy dosiahla 1 304 eur. Najvyšší rodičovský dôchodok sa preto tento rok bude počítať zo sumy 1 564,80 eura. Keďže každý rodič dostáva od dieťaťa 1,5 percenta hrubej mzdy, znamená to, že za celý rok dostane najviac 282 eur. Penzisti dostanú tieto peniaze v júni spolu so svojím dôchodkom,“ informuje portál.

Ako sa bude počítať?

Vzhľadom na to, že v roku 2023 bola priemerná mzda 1 430 eur, maximálny rodičovský dôchodok sa tak bude počítať zo sumy 1 716 eur. Pritom najvyššia suma, ktorú môže dostať senior od jedného dieťaťa, bude takmer 309 eur. V roku 2025 tak rodičovský bonus narastie.

Kto zvýšený rodičovský bonus nedostane?

Najnovšie články