Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Daňové priznanie je možné podať aj cez aplikáciu: Obrovská pomoc od dobrovoľníkov a daňových poradcov!

(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel, Getty Images, Sita)

BRATISLAVA – Podávanie daňového priznania za predchádzajúci rok je o krok jednoduchšie. Občianske združenie Slovensko.Digital v spolupráci s dobrovoľníkmi a daňovými poradcami prinieslo službu Priznanie.Digital, cez ktorú je možno zjednodušene podať daňové priznanie za rok 2023.

Prostredníctvom portálu je možné daňové priznanie podať, ale aj požiadať o odklad. Táto služba bola dostupná už minulý rok a pomohla viac ako 2100 daňovníkom. Podmienkou však aj tento rok zostáva, že SZČO si musí uplatňovať paušálne výdavky.

Mimoriadnu cenu Krištáľové krídlo 2023 si prevzala Marika Gombitová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

„Vyplnenie aplikácie trvá pár minút, je jednoduché, prehľadné a bezpečné,“ uviedlo združenie Slovensko.Digital v minulosti v tlačovej správe, keď aplikáciu uvádzali do platnosti. Služba má však niektoré obmedzenia. Nepodporuje iné príjmy ako zo živnosti, zamestnania a z prenájmu nehnuteľností, príjem zo zahraničia (s výnimkou príjmov zo živnosti), daňové straty alebo práce na dohodu.

Aplikácia prešla aj tento rok aktualizáciou nielen návodu na obsluhu, ale aj aktualizáciou aplikácie a prináša intuitívnejší spôsob zberu informácií a prehľadnejší a priamočiary spôsob, ako získať potrebné údaje. Používateľ zadá do systému iba informácie o príjmoch, výdavkoch a platbách za zdravotné či sociálne poistenie, no nevyhnutné je mať funkčné prihlasovanie cez Finančnú správu. Vyžaduje sa taktiež funkčný elektronický podpis alebo dohoda s Finančnou správou na prihlasovanie pomocou identifikátora a hesla.

„Užívatelia sa v žiadnom prípade nemusia obávať o bezpečnosť svojich údajov. Pri opustení alebo obnovení webstránky sa dáta okamžite vymažú. Údaje zadané v aplikácii nie sú ukladané, sú použité pre nevyhnutné výpočty na účely vygenerovania súborov pre daňové priznanie,“ uviedla Petra Plesníková zo združenia Slovensko.Digital. Služba zjednodušuje aj darovanie 2% z daní a o výške dane bude používateľ upozornený pred stiahnutím dokumentu vo formáte XML.

Viac o téme: Daňové priznanieDaňový úradSlovensko.DigitalPodanie daňového priznanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu