Francúzska banka sa u nás pokúsila zmeniť splátkovú spoločnosť na banku, no nepodarilo sa jej to. Čo bude s jej klientami?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Img_0751kopia.jpg
Foto: Cetelem
Tento článok pre vás načítala AI.

Pobočka zahraničnej banky BNP Paribas Personal Finance, ktorá je u nás známejšia pod značkou Cetelem, už ukončila poskytovanie svojich bankových služieb na slovenskom trhu. Transakciu potvrdili regulatórne orgány Slovenskej republiky.

O svojom zámere informovala firma ešte pred rokom. Na základe zmluvy o predaji podniku uzavretej medzi BNP Paribas a Home Credit Slovakia preberá existujúce úvery klientov práve spoločnosť Home Credit Slovakia.

Cetelem je pôvodne splátková spoločnosť, ktorú sa jej matka, francúzska banka BNP Paribas, pokúsila zmeniť na plnohodnotnú banku.

Čo to pre klientov znamená?

Zmluvy bude novo spravovať spoločnosť Home Credit Slovakia. Úver je potrebné naďalej splácať podľa platných zmluvných podmienok. Číslo účtu aj variabilný symbol pre splácanie úveru zostávajú totožné. O ďalších postupoch bude klientov informovať priamo Home Credit Slovakia.

Firma BNP Paribas Personal Finance ešte pred rokom informovala, že tento krok zvážila a urobila tak aj na základe vyhodnotenia všetkých ekonomických ukazovateľov. Ukončenie poskytovania bankových služieb na Slovensku pod obchodnou značkou Cetelem bolo postupné.

V prvej fáze pozastavila poskytovanie nových úverov, pričom existujúce úvery klientov naďalej spravovala. Pobočka zahraničnej banky prestala na Slovensku poskytovať nové osobné pôžičky a nové kreditné karty od 3. apríla 2023.

Vysoké náklady bez stabilného fungovania

Ukončenie služieb odôvodnila nedosiahnutím potrebnej veľkosti na to, aby absorbovala vysoké IT investície potrebné pre jej budúce konkurencieschopné pôsobenie. Nepodarilo sa im nájsť stabilný model pre ďalšie fungovanie banky na Slovensku. O odchode bankovej skupiny z krajín strednej a východnej Európy sa pritom už vtedy nejaký čas špekulovalo.

Keďže banky musia plniť prísne pravidlá dané regulátorom, ktoré im zvyšujú náklady, potrebujú podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika na každom lokálnom trhu dosiahnuť istú kritickú veľkosť. „Ak banka nemá dostatok klientov a úverov, jej náklady na prevádzku sú privysoké a ukrajujú jej zo ziskovosti viac ako jej konkurentom. Tým pádom je dlhodobo v nevýhode,“ komentoval Búlik.

Z tohto dôvodu boli na Slovensku v posledných rokoch na predaj aj viaceré menšie banky, ako napríklad OTP, Istrobanka, AXA Bank či HVB. Kúpili ich najväčší hráči na trhu v snahe jednorazovo posilniť svoju trhovú pozíciu.

Odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa Cetelemu sa klienti dočítajú tu. Zmena nastáva napríklad v rámci kreditných kariet. Zmluvy k nim nie sú schopní previesť, preto klientom zaslali výpoveď zmluvy spolu s informáciami, ako ďalej postupovať. Po zaslaní výpovede začína plynúť dvojmesačná výpovedná lehota, a to od 1. mája do 30. júna 2024.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marián Búlik
Firmy a inštitúcie BNP ParibasCetelemHome CreditOVB Allfinanz Slovensko