Denník N

Ekonomický newsfilter: Stopnutie peňazí z Únie by nás zabolelo v peňaženkách

Ilustračné foto – Pixabay
Ilustračné foto – Pixabay

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

do zoznamu znepokojivých správ pribúdajú informácie nielen z domácej a európskej politiky, ale aj zo sveta.

Po dlhšie trvajúcom upokojení na burzách s plynom sa cenová hladina opäť rozčerila, a kým vo februári sa plyn predával za 22,3 eura za MWh, včera dopoludnia už kontrakt s dodávkou v nasledujúcom mesiaci atakoval na burze TTF 34 eur.

K zdražovaniu prispeli konflikty na Blízkom východe aj nedávny pokus Ruska o útok na obrovské ukrajinské zásobníky plynu. V Európe sú však zásoby po zime nezvyčajne vysoké, a tak je šanca, že situácia sa opäť upokojí.

Druhou alarmujúcou správou je stav najsilnejších ekonomík. Medzinárodný menový fond varoval Spojené štáty, že ich obrovské fiškálne deficity sú veľkým rizikom pre svetové hospodárstvo. Americký schodok podľa predpovedí fondu dosiahne na budúci rok 7,1 percenta HDP, čo je viac ako trojnásobok priemeru ostatných vyspelých ekonomík.

Menový fond vyjadril aj obavy v súvislosti s čínskym verejným dlhom, ktorý by mal byť na budúci rok 7,6 percenta, čo je aj v tomto prípade násobok priemeru pre ostatné rozvíjajúce sa trhy. USA, Čína a spolu s nimi Veľká Británia a Taliansko sú krajiny, ktoré podľa MMF „kriticky potrebujú“ prijať politické opatrenia na riešenie zásadnej nerovnováhy medzi výdavkami a príjmami.

Ekonomický newsfilter má dnes 1350 slov, na prečítanie potrebujete 5 a pol minúty. Pripravil Oliver Brunovský.


1. Ficova vláda sa problémami s plánom obnovy a čerpaním eurofondov nezaoberala 

Vláda sa ani včera nevenovala problémom s čerpaním eurofondov a kritickými listami od Európskej komisie. Tá sa opakovane pýta najmä na zrušenie špeciálnej prokuratúry. Chýbajú jej totiž garancie, že peniaze európskych daňových poplatníkov budú na Slovensku dostatočne chránené pred rozkrádaním, ako sa to dialo už v minulosti.

Po ro

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomický newsfilter

  • Ekonomický newsfilter Denníka E píšu skúsení editori Oliver Brunovský, Ján Kováč a Radoslav Tomek
  • Nové vydanie sumáru najdôležitejších udalostí z ekonomiky a spoločnosti vychádza každý deň najneskôr o 7:00 ráno, súčasne so zverejnením na webe posielame aj newslettrovú verziu (aktivujte si odber tu)
  • Do 8:00 ráno garantujeme zverejnenie audioverzie pre predplatiteľov, ktorí si ho môžu vypočuť na webe alebo v aplikácii Denník N
  • Ostatní poslucháči si ho môžu vypočuť po 12:00 na kanáli Denník E kdekoľvek počúvate podcasty

Ekonomika

Teraz najčítanejšie