Domáca impregnácia obuvi
Zdroj: istock.com

Nekupujte drahú impregnáciu obuvi! Takto jednoducho si viete zvýšiť odolnosť topánok voči vode

Impregnácia predstavuje jeden z najjednoduchších spôsobov, ako topánkam dopriať kvalitnú starostlivosť. Zásadný význam má predovšetkým pri topánkach používaných v teréne a vonkajších podmienkach, kde ich v značnej miere ohrozuje vlhkosť a špina. A hoci je dostupných veľa produktov určených na impregnáciu obuvi rôzneho materiálu, dnes si bližšie predstavíme tipy na domácu impregnáciu obuvi, ktoré môžu nahradiť aj drahé prípravky.

Prečo obuv impregnovať?

Impregnácia topánok nie je výmyslom obchodníkov, ktorí od vás chcú vytiahnuť ešte pár eur pri pokladni na kúpu prípravku, ktorý ani nepoužijete. Ide o spôsob ošetrenia materiálu, z ktorých sú topánky vyrobené.

  • Úlohou impregnácie je zamedziť prenikaniu vlhkosti do topánok a vytvoriť tak lepšie podmienky na ich nosenie.
  • Impregnácia dokáže poskytnúť vyššiu ochranu pred znečistením, čím sa predĺži životnosť topánok a dlhšie si udržia pekný, neopotrebovaný vzhľad. Voda, blato, prach, tráva, piesok sa totiž v značnej miere podpisujú na vzhľade pravidelne nosených topánok.
  • Impregnujú sa najmä topánky určené na outdoor aktivity, turistiku, pracovná obuv, no neuškodí ani teniskám či poltopánkam, ktoré nosíte do mesta alebo na prechádzku.
Nepremokavé topánky
Úlohou impregnácie je zamedziť prenikaniu vlhkosti do topánok. | Zdroj: shutterstock.com

Ako často topánky impregnovať?

Frekvencia aplikácie impregnácie závisí od mnohých premenných. Rozhoduje materiál topánok, druh a kvalita impregnačného prípravku, ako často topánky nosíme a podmienky, v ktorých sú nosené. Neúčinnosť impregnácie spoznáte podľa toho, že topánky viac nasiakavajú vodu a sú náchylnejšie na zašpinenie.

Čím topánky impregnovať?

Kupované impregnácie majú najčastejšie podobu vosku, spreju, gélu, pasty alebo krému. Rozlišujú sa určením, objemom a spôsobom aplikácie. Dôležité je rešpektovať, na aké topánky je daná impregnácia vhodná. Dostupné sú impregnácie na kožu, syntetickú kožu, usňu, textilné materiály aj materiály s membránou.

Domáca impregnácia obuvi – ako na to?

Ak hľadáte spôsob, ako ošetriť obuv aj bez drahej kupovanej impregnácie, vyskúšajte nasledujúci tip. Domácou impregnáciou môžete napríklad ošetriť staršie topánky, ktoré nosíte na práce okolo domu, do záhrady alebo do dielne. Bez predchádzajúcich dobrých výsledkov s domácou impregnáciou sa však nepúšťajte do ošetrenia drahej koženej obuvi alebo nových outdoor topánok.

Ošetrenie topánok
Topánky pred impregnovaním dôkladne očistíme. | Zdroj: shutterstock.com

Budeme potrebovať:

  • savú handričku
  • včelí vosk alebo biely sviečkový vosk (neparfumovaný a nefarbený)
  • fén
  • topánky

Ako postupovať?

Topánky pred impregnovaním dôkladne očistíme. Zameriame sa na hlavné plochy, nezabudneme ani na švy, záhyby a prekrytia. Na povrchu by nemali zostať stopy po viditeľnej špine a prachu. Je lepšie šnúrky z topánok vybrať. Topánky po umytí utrieme handričkou a necháme voľne uschnúť.

Včelí vosk je univerzálnejší a vhodný na väčšinu materiálov, sviečkový vosk je zase ideálny na textilné materiály. Vosky vytvárajú na povrchu topánok bariéru, ktorá obmedzí nasiakavosť zvršku. Včelí vosk jemne zahrejeme a rovnomerne rozotrieme po povrchu topánok. Vosk zo sviečky netreba ani zahrievať. Sviečku uchopíme do ruky a potierame ňou topánku, kým na povrchu nezostane súvislá svetlá vrstva, ktorá jasne naznačuje, kde je vosk nanesený. Pokrytie by malo byť úplné – teda vrátane švov a záhybov, ktoré si vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Na týchto miestach môžeme sviečkou aj pritlačiť.

Pracovné topánky do záhrady
Domácou impregnáciou môžete napríklad ošetriť staršie topánky, ktoré nosíte na práce okolo domu a do záhrady. | Zdroj: shutterstock.com

Potom z bezpečnej vzdialenosti použijeme fén s teplým vzduchom, ktorý vosk behom krátkej chvíľky roztopí, vďaka čomu sa rovnomerne vstrebe do zvršku topánok a zjednotí. Po vychladnutí sa farba topánok obnoví. Úspešnosť impregnácie najlepšie overíme postriekaním vodou. V ideálnom prípade voda do povrchu nevsiakne. Vytvoria sa kvapky vody, ktoré z topánok rýchlo stečú.

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com, istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.