Európska komisia žiada od spoločnosti TikTok posúdenie rizík jej novej aplikácie TikTok Lite. Táto aplikácia, ktorá bola spustená vo Francúzsku a Španielsku, vzbudzuje obavy o jej vplyv na deti a duševné zdravie používateľov.

Komisia poukazuje najmä na nový program „Task and Reward Lite“, ktorý by mohol negatívne ovplyvniť maloletých a podporovať návykové správanie. Program odmeňuje používateľov za sledovanie videí, lajkovanie obsahu a podobné aktivity. Body sa následne dajú zameniť za darčekové poukážky, virtuálnu menu či iné odmeny.

čip
Neprehliadnite

Na trhu s čipmi sa opäť niečo deje. ASML zaznamenáva pokles objednávok

Tlak na posúdenie rizík prichádza v súlade s nedávno schváleným zákonom o digitálnych službách (DSA), ktorý od technologických spoločností vyžaduje prísnejší boj proti škodlivému obsahu a lepšiu ochranu používateľov. TikTok má na poskytnutie požadovaných informácií a posúdenia rizík len 24 hodín.

Komisia dúfa, že získané informácie jej pomôžu posúdiť ďalšie kroky a zaistiť bezpečnosť používateľov, najmä detí. Okrem posúdenia rizík TikTok Lite požaduje od spoločnosti aj podrobnosti o opatreniach, ktoré boli zavedené na ich prevenciu a zmiernenie. Tieto opatrenia by mali zahŕňať ochranu osobných údajov, boj proti šíreniu dezinformácií a nenávistných prejavov, ako aj podporu bezpečného online prostredia pre všetkých používateľov.

Ďalšie dôležité správy

Google And Apple Explore Deal To Power IPhone Features With Gemini AI
Neprehliadnite

Google sprístupňuje vylepšený jazykový model Gemini 1.5 Pro pre vývojárov na celom svete