pred týždňom

Adidas a Alcoa posilnili a zlato je stále na svojich maximách

Shutterstock_2321155147

V dnešnom komentári sa pozrieme na hodnoty hlavných amerických indexov, ako aj európskeho Stoxx Europe 600 či japonského Nikkei 225. Počas aktuálnej výsledkovej sezóny si niektoré spoločnosti pripísali nárast ich akcií, pričom niektoré pokles kvôli nesplneným prognózam.

Absolútna správa

Hlavné americké indexy otvorili trh v zelených číslach na nasledovných úrovniach. S&P 500 otvoril obchodný deň na úrovni 5 075,41, čo je oproti zatváracej hodnote nárast o 0,4%. Dow Jones Industrial s nárastom takmer 0,4% na úrovni 37 949,67 a NASDAQ Composite s nárastom 0,48% na úroveň 15 942,29 bodov oproti utorňajšej zatváracej cene. Pokles viac ako 1,3% zaznamenal aj japonský Nikkei 225 a uzatvoril stredajšie obchodovanie na 2-mesačnom minime 37 962. Európsky index Stoxx Europe 600 si pripisuje aktuálne približne 0,4 % na hodnote 500,24 bodov.

Ťažobná spoločnosť Rio Tinto Plc vzrástla o viac 2% po tom ako uviedli, že vývoz ocele z Číny podporí dopyt po železnej rude. Akcie športovej značky Adidas vzrástli o 6%, keď zvýšili výhľad tržieb a zisku a spoločnosť LVMH líder v luxusnom sektore odevov, viedla tento sektor nahor po pozitívnych výsledkoch. V rámci technologického sektora, neuspokojivé výsledky objednávok vykázal ASML Holding, ktorý zároveň poklesol o viac ako 6%. Spoločnosť Alcoa Corp. posilnila, po správach o návrhu vyšších ciel na oceľ a hliník z Číny. Akcie sa tento týždeň dostávajú pod tlak, potom ako sa v utorňajšom prejave Jerome Powell vyjadril, že potrebuje viac času, aby si bol istý, že inflácia smeruje nadol. V rámci komoditného trhu, aj ropa Brent and WTI zaznamenávajú takmer 1%-pokles. Investori totižto očakávajú aká bude izraelská odozva na iránsky útok. A zlato ako bezpečný prístav, si udržuje svoju hodnotu pri svojom maxime.

Makro ekonomické dáta

Ázia - Obchodná bilancia Japonska sa v marci posunula do prebytku 366 467 miliárd JPY (2,4 miliárd USD) z deficitu 750 854 miliárd JPY (4,9 miliárd USD) v rovnakom období predchádzajúceho roka. Bol to prvý obchodný prebytok za tri mesiace, keďže vývoz rástol, zatiaľ čo dovoz klesal. Vývoz medziročne vzrástol o 7,3 %, čo je štvrtý mesiac rastu po sebe a to v dôsledku silného dopytu z USA a Číny. Medzitým dovoz klesol o 4,9 %, čo je druhý pokles v tomto roku v dôsledku prudkého poklesu dovozu minerálnych palív.

Európa - Miera inflácie spotrebiteľských cien v eurozóne bola v marci na medziročnej úrovni 2,4 %, čím sa vyrovnala novembrovému 28-mesačnému minimu a mierne prekročila cieľ Európskej centrálnej banky 2 %. Ročná miera jadrovej inflácie v eurozóne, bez energií, potravín, alkoholu a tabaku, klesla v marci, 8. mesiac po sebe na 2,9 %, čo je najnižšia úroveň od februára 2022.

USA – Dnešný deň neprináša, okrem zásob ropy a benzínu, žiadne dôležité makroekonomické dáta. Zásoby ropy v USA vzrástli o 2,735 milióna barelov v týždni, ktorý sa skončil 12. apríla a nad očakávaniami trhu o 1,6 milióna, ako ukázali údaje zo správy EIA Petroleum Status Report. Zásoby ropy v dodávateľskom uzle Cushing v Oklahome vzrástli o 33 tisíc barelov po predchádzajúcom poklese o 170 tisíc barelov. Zásoby benzínu medzitým klesli o 1,154 milióna a zásoby destilátov, ktoré zahŕňajú naftu a vykurovací olej, sa znížili o 2,760 milióna barelov.

Prečítané: 167x

Novinky
Správy a analýzy
Zdielať tento článok na Twitter Linkedin Facebook
Comments
FP
pred 18 hodinami

Trhové pohyby a očakávania pred aprílovým zasadnutím Fedu

FP
pred 4 dňami

Pokles akcií Meta a nervozita na trhoch

Shutterstock_1914701269
pred 5 dňami

Pokračujúce oživenie akciového trhu, Tesla aj Boeing si pripisujú zisky

FP
pred 6 dňami

Ekonomický prehľad: Ceny kryptomien sa stabilizujú, kým komodity čelia výzvam

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Upozornenie na riziká: Obchodovanie s menami a s nástrojom „Contracts for Difference“ (CFD) je značne špekulatívne a vyznačuje sa významným rizikom straty. Toto obchodovanie nie je vhodné pre všetkých investorov. Pred zahájením obchodovania sa preto uistite, že týmto rizikám plne rozumiete.