Sociálna sieť a aplikácia Telegram - známa svojím zameraním na súkromie a obmedzenie moderovania - zažíva raketový rast. Očakáva sa, že do roka prekoná míľnik jednej miliardy mesačne aktívnych používateľov. To potvrdil aj zakladateľ Telegramu Pavel Durov v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom.

P. Durov, ktorého majetok odhaduje Forbes na 15,5 miliardy dolárov, v rozhovore zdôraznil, že Telegram by mal zostať neutrálnou platformou so slobodou prejavu a nemal by sa podriaďovať tlakom vlád ani technologických gigantov ako Apple a Google. Tieto spoločnosti podľa neho disponujú príliš veľkou mocou nad tým, aké informácie sa dostanú k používateľom.

Telegram sídli v Dubaji, ktorý P. Durov vníma ako neutrálnu krajinu s priaznivým prístupom k technologickým firmám. Platforma je využívaná tak vládami, ako aj opozičnými silami a jej cieľom je uľahčiť otvorenú výmenu myšlienok a informácií.

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

OpenAI uvádza model GPT-4 Turbo s rozpoznávaním obrazu

Zakladateľ siete v rozhovore uviedol, že k myšlienke aplikácie na šifrované správy ho inšpiroval tlak, ktorému čelil v Rusku. Jeho mladší brat Nikolaj následne vyvinul šifrovací protokol pre Telegram. Pavel Durov opustil Rusko po tom, ako odmietol splniť požiadavky ruských úradov na zatvorenie komunitných skupín na svojej vtedajšej platforme VKontakte.

Telegram čelí v rôznych krajinách tlaku zo strany vlád, ktoré sa snažia obmedziť šírenie informácií na platforme. Durov však odmieta akékoľvek kompromisy a zdôrazňuje, že Telegram bude aj naďalej slúžiť ako platforma pre slobodnú výmenu informácií bez ohľadu na geopolitické tlaky.

Ďalšie dôležité správy

Apple iPhone, asistentka Siri
Neprehliadnite

Apple iPhone nutne potrebuje AI. Firma to vie, a preto prichádza s novinkou Ferret-UI