Najlepšia možná trojička

Peter Pellegrini je zvolený za prezidenta Slovenskej republiky, to si líder Smeru a šéf kabinetu Robert Fico môže odfajknúť. Lídrovi Hlasu Pellegrinimu je už hej, ten si len prejde z jednej najvyššej ústavnej funkcie do druhej. Ale čo Danko?

17.04.2024 19:00
debata (11)

Líder tretej koaličnej strany je bez funkcie. Áno, je síce podpredsedom parlamentu, ale to nie je ono. Rád by bol jeho predsedom so všetkými poctami. A aj premiér sa už vyjadril, že by to bolo pre stabilitu koalície ideálne. Hovoril síce o stabilite pre Slovensko, ale čítajme s porozumením.

Môžeme tieto slová čítať akokoľvek, v podstate však znamenajú jedno: aby sa Andrej Danko upokojil a nekomplikoval koalícii vládnutie a aby jeho poslanci hlasovali za koaličné zákony, mal by aj Andrej Danko, líder SNS, dostať funkciu, ktorú si podľa svojho najlepšieho presvedčenia zaslúži.

Skončia sa vymenovaním Danka za predsedu parlamentu všetky potenciálne trampoty tejto koalície? Asi nie.

Je to jednoduché, len Hlas to buď nechce pochopiť, alebo zvyšuje svoju cenu. Politici druhej najsilnejšej strany Dankovi a spol. odkazujú, že na funkciu predsedu parlamentu nemá podľa povolebných počtov nárok – ale aký je Hlas flexibilný vo svojich postojoch, sme videli už po parlamentných voľbách. Mohli by sme začať uzatvárať stávky, ako tento „súboj“ Hlasu a SNS dopadne.

Počty sú jedna vec, politická realita druhá. Ak bude SNS nespokojná – teda: ak bude Andrej Danko nespokojný – bude aj pozícia premiéra komplikovaná. Smer a Hlas najmenšiu koaličnú stranu potrebujú, aby im prechádzali v parlamente zákony, takže aj keď sa teraz Hlas (naoko?) štorcuje a premiér bez nátlaku hovorí o „trojičke" ústavných činiteľov z troch strán koalície iba „nezáväzne“ ako o „sne“, veci smerujú k tomu, aby sa Danko napokon predsedom parlamentu stal.

Hoci je Hlas silnejším hráčom, líder SNS a „jeho ľudia“ poskytli v prezidentských voľbách Pellegrinimu veľmi cennú podporu, čo im dáva tromfy do rúk. A čoho je nespokojný Danko schopný, sme už videli.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba ide ešte hlbšie do minulosti, keď pripomína Dankove zásluhy, ktoré by teraz mali byť ocenené. „Beriem to tak, že Andrej Danko v roku 2018, keď spolu vládli, súhlasil s tým, že sa Peter Pellegrini namiesto predčasných volieb stane premiérom.

Aj on v minulosti ukázal grandióznosť, takže tá debata je z môjho pohľadu možno v tejto rovine,“ tvrdí Taraba. A videli sme, že keď Danko chce, vie byť grandiózny poriadne. Či už v grobianstve, keď kydá na Pellegriniho, alebo vo veľkorysosti, keď ho on aj s Tarabom a Huliakom vychvaľujú ako najlepšieho možného prezidenta, ktorého nevoliť by sa rovnalo priam vlastizrade. Postrašiť voličov „progresívnym zlom“, to im ide naozaj náramne, ako nám predviedli.

Skončia sa vymenovaním Danka za predsedu parlamentu všetky potenciálne trampoty tejto koalície? Asi nie. Politológ Juraj Marušiak predpokladá, že „bez ohľadu na to, či sa Danko napokon predsedom NR SR stane, alebo nie, napätie medzi ním a Pellegrinim bude pretrvávať“. Veľký stratég Robert Fico nechal dohadovanie o personálnych otázkach na obdobie po eurovoľbách. Dovtedy sa na to môžu všetci viackrát vyspať a vypiť veľa kávy, aby v kuloároch dohodli tú najlepšiu možnú „trojičku“ – pre Smer.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Robert Fico #Andrej Danko #Peter Pellegrini #predseda parlamentu #Tomáš Taraba #Rudolf Huliak