Denník N

Sen o satisfakcii voči Husákovi sa mu nikdy nesplnil. Ako sa začalo odchádzanie Alexandra Dubčeka

Alexander Dubček (vpravo) s Gustávom Husákom. Foto - TASR
Alexander Dubček (vpravo) s Gustávom Husákom. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po udalostiach z jari roku 1969 sa Alexander Dubček „stratil z dejín“, aby sa objavil až v novembri 1989. Bol o dvadsať rokov starší, ale stále mal politické ambície, ktoré zosilňoval pocit možnej satisfakcie.

Dubček však rozhodne nezmizol zo štruktúr vtedajších elít štátu v apríli 1969. A nezmizol ani po augustových demonštráciách proti režimu v tom istom roku, keď vyšli do ulíc Prahy, Brna a ďalších miest tisíce ľudí a päť ľudí zomrelo v dôsledku zásahov poriadkových síl.

Ešte tu bola Dubčekova rozpačitá „diplomatická“ kapitolka, ktorú uzavrelo prosté konštatovanie. A potom už nastalo mlčanie.

Pozrime sa teda na „odchádzanie Sašu“, ktoré sa dá ohraničiť aprílom 1969 na jednej strane a novembrom 1970 na druhej strane.

Čakanie na koniec

Napriek tomu, že Alexander Dubček po návrate z Moskvy a po podpise Moskovského protokolu 27. augusta 1968 zostal vo funkcii generálneho tajomníka ÚV KSČ, situácia nebola politicky pokojná. A bolo zrejme len otázkou, kto sa objaví vo vedení Komunistickej strany Československa namiesto neho.

Aj keď sa často radi pozeráme na dejiny čiernobielo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Československo

História

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie