Denník N

Zatĺka manželku, podporuje násilie a obmedzuje slobodu. Svet indickému premiérovi aj tak nadbieha (profil týždňa)

Indický premiér Naréndra Módí počas predvolebnej kampane. Foto – TASR/AP
Indický premiér Naréndra Módí počas predvolebnej kampane. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Skoro miliarda ľudí sa od piatka môže zúčastniť na najväčších demokratických voľbách na svete. Začínajú sa totiž v najľudnatejšej krajine sveta, ktorá v počte obyvateľov len minulý rok v apríli predbehla Čínu.

Právo voliť tam na území veľkom 3,2 milióna kilometrov štvorcových má 970 miliónov ľudí. Účasť v parlamentných voľbách býva pravidelne okolo 70 percent.

Majú síce pomerne spoľahlivý elektrický systém, ale v odľahlých kútoch nemajú internet. V nadchádzajúcich parlamentných voľbách, ktoré sa začínajú 19. apríla a budú trvať šesť týždňov, bude musieť volebná komisia do niektorých regiónov ísť s urnami a lístkami aj na somároch či slonoch.

Takmer jasný víťaz

Pravdepodobne už po tretíkrát po sebe si za premiéra obyvatelia Indie zvolia Naréndru Módího a jeho nacionalistickú hinduistickú stranu BJP. Tá z Gándhího sekulárnej Indie robí krajinu radikálneho hinduizmu a svojho lídra stavia takmer do božskej polohy.

Módí okolo seba za posledné roky vybudoval kult osobnosti. Napríklad tvrdí, že ho poslal Boh, aby emancipoval indické ženy.

Na politických mítingoch z jeho stúpencov cítiť až náboženskú oddanosť tomuto mužovi a mnohé krajiny sveta od USA cez Európsku úniu po Rusko aj globálny juh sa s ním aj napriek rastúcej autokracii a násiliu v krajine snažia vychádzať dobre.

Prečo? Lebo India je vplyvná superveľmoc a vhodný obchodný partner.

Odišiel od ženy a pracoval pre krajnú pravicu

Naréndra Módí (73) pochádza z mesta Vadnagar v regióne Gudžarát zo skromných pomerov. Tvrdil, že ako malý otcovi pomáhal predávať čaj na vlakovej stanici, ale nikto to nepotvrdil. Naopak, to, čo sám Módí dlho nechcel potvrdiť, bol jeho rodinný stav.

Keď bol dieťa, jeho rodičia mu dohodli manželstvo s dievčaťom z dediny menom Jashodaben. Ako 18-ročný si dievčinu vzal, ale krátko na to od nej odišiel. Pracoval v krajne pravicovej paramilitárnej hinduistickej skupine RSS a postupne kariérne rástol. Stal sa členom nacionalistickej strany BJP a v roku 2001 ho zvolili za regionálneho premiéra Gudžarátu.

Kolónku o rodinnom stave však v oficiálnych dokumentoch pri nástupe do funkcie nechal prázdnu.

Na niektorých zhromaždeniach tvrdil, že je slobodný. Keď sa v roku 2014 stal premiérom Indie, musel vyložiť karty na stôl, a jeho vopred dohodnuté manželstvo sa dostalo na verejnosť.

Hoci India napreduje, mení sa na digitálnu veľmoc a stala sa piatou najsilnejšou ekonomikou sveta, veľa obyvateľov žije v extrémnej chudobe. V štatistikách stále vidíme vysokú úmrtnosť novorodencov, nízku predpokladanú dĺžku života a vysoké čísla manželstiev mladistvých. To posledné sa týka najmä dohodnutých manželstiev, ako bolo to Módího.

Hoci sám v ňom žiť nechcel, neurobil nič pre to, aby s touto praktikou vydávania neplnoletých dievčat skoncoval.

Indický premiér Naréndra Módí počas predvolebnej kampane. Foto – TASR/AP

Nerieši ani znečistené životné prostredie, ktoré veľkej časti populácie spôsobuje zdravotné problémy. Indické mestá hlásia najväčšie zamorenie vzduchu na svete, pôda aj rieky sú navyše chemicky kontaminované. Hynú lesy a vytráca sa biodiverzita. V roku 2014, teda pred nástupom Módího do premiérskeho úradu, bola India na 155. mieste zo 178 krajín v Indexe environmentálnej výkonnosti.

V súčasnosti, po desaťročí jeho vlády, je na poslednom, 180. mieste zo 180 krajín.

Naí Dillí je v kvalite ovzdušia jedným z najznečistenejších miest na svete. Deti trpia rôznymi pľúcnymi chorobami. Lekári upozorňujú, že tínedžeri aj mladšie deti už mávajú čierne škvrny na pľúcach. Zistilo sa totiž, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Profil týždňa

Svet

Teraz najčítanejšie