Denník N

Mesto Kopernika, nemeckej architektúry a jazier. Poľský Olštýn ľahko prejdete celý pešo

Olštýnsky hrad, na ktorom pôsobil Mikuláš Kopernik. Foto - autor
Olštýnsky hrad, na ktorom pôsobil Mikuláš Kopernik. Foto – autor

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mesto Mikuláša Kopernika, jedenástich jazier vrátane niekoľkých hneď vedľa historického centra a gotických pamiatok postavených Nemcami. Ani priveľký, ani primalý, Olštýn má všetky zaujímavé miesta dostupné pešo, hoci je tu aj celkom dobrá autobusová, električková a mestská železničná doprava.

Toto 173-tisícové mesto by malo Slovákov zaujať aj vďaka svojej jedinečnej polohe. Môžete tu zistiť, aké je žiť v tieni Ruska, ktoré je od mesta vzdialené len 70 kilometrov.

Olštýn je hlavným mestom jedného z najzaujímavejších poľských regiónov: Varmijsko-mazúrskeho vojvodstva. Regiónu sa hovorí „krajina tisícich jazier“, no v skutočnosti je ich ešte viac. Väčšina z nich má dokonale čistú vodu a je malebne umiestnená medzi zelenými kopcami, lúkami a lesmi.

Nie nadarmo sú Varmia a Mazúrsko obľúbeným miestom Poliakov na jarnú a letnú rekreáciu, podobne ako neďaleké pobrežie Baltského mora. Cesta vlakom z Olštýnu do Gdanska trvá len 2,5 hodiny, obe mestá sú perfektne prepojené a je dobré spojiť ich návštevu počas jednej dovolenky.

Staré mesto. Foto – autor

Najzvláštnejšie regióny

Varmia a Mazúrsko patria k najzvláštnejším regiónom Poľska s úplne inou históriou ako zvyšok krajiny. V stredoveku, v čase počiatkov poľského štátu, patril tento región

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Poľsko

Svet

Teraz najčítanejšie