Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

R. Fico v júni navštívi Čínu, M. Eštok o tom rokoval s veľvyslancom

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tento rok si vo vzájomných vzťahoch pripomínajú 75. výročie uznania Čínskej ľudovej republiky vtedajším Československom, keď tieto krajiny oficiálne nadviazali diplomatické styky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. apríla (TASR) - Bratislava 17. apríla (TASR) - Slovenská vláda pripravuje oficiálnu návštevu Číny pod vedením premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Uskutočniť by sa mala v júni. TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Štátny tajomník slovenského rezortu zahraničia Marek Eštok absolvoval v tejto súvislosti v utorok (16. 4.) pracovné stretnutie, na ktorom sa zúčastnil mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky Cchaj Ke. Obsahom rokovania bola príprava politických konzultácií na úrovni štátnych tajomníkov, ktoré sa uskutočnia koncom apríla v Pekingu.

"Cieľom nadchádzajúcich konzultácií s partnerským rezortom zahraničia bude nielen prehĺbenie nášho dlhoročného všestranného dialógu, ale predovšetkým príprava významnej návštevy predsedu vlády SR Roberta Fica v Číne, ktorá sa uskutoční v júni tohto roku," dodal štátny tajomník, ktorý odcestuje na prípravné rokovania do Pekingu už na budúci týždeň.

Okrem politických konzultácií so svojím rezortným partnerom absolvuje i návštevu vybraných spoločností v Zóne hospodárskeho a technologického rozvoja v Pekingu. Stretnúť by sa mal aj so študentmi na Katedre slovenského jazyka na Pekinskej univerzite medzinárodných štúdií (BISU).

Z rezortu diplomacie doplnili, že tento rok si vo vzájomných vzťahoch pripomínajú 75. výročie uznania Čínskej ľudovej republiky vtedajším Československom, keď tieto krajiny oficiálne nadviazali diplomatické styky.