Denník N

Zmeny v prípade Kuciakovej vraždy nás znepokojujú

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Beata Balogová, šéfredaktorka SME
Peter Bárdy, šéfredaktor aktuality.sk
Lukáš Diko, šéfredaktor Investigatívneho centra Jána Kuciaka
Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníka N

Objednávateľ vraždy nášho kolegu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej dodnes nie je odsúdený. Prokurátori Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš, ktorí prípad dozorovali, sa po zmenách, ktoré prinieslo zrušenie špeciálnej prokuratúry, vzdali svojich pozícií.

Ich odchod nás napĺňa obavami, či sa dosiahne spravodlivosť v prípade, ktorý už šiesty rok traumatizuje spoločnosť.

Myslíme na rodiny Jána a Martiny, pre ktorých je toto dlhé čakanie na spravodlivosť zraňujúce a vyčerpávajúce. Vyzývame preto predstaviteľov štátu, aby nezasahovali do nezávislého procesu, nešírili dezinformácie o prípade a umožnili odsúdenie objednávateľa vraždy.

Zrušenie špeciálnej prokuratúry, zmeny v trestných kódexoch, zintenzívňujúce sa útoky na médiá a narastajúca agresivita v spoločnosti nám pripomínajú atmosféru, v ktorej zavraždili Jána a Martinu.

Robert Fico bol premiérom, keď Jána a Martinu zavraždili. Opäť je premiérom, keď jeho politika vyháňa zo služby štátu najlepších vyšetrovateľov a prokurátorov. V mene nezávislých novinárov sľubujeme, že my sa neprestaneme pýtať a kontrolovať vládu. Taktiež budeme pozorne sledovať všetky kroky a rozhodnutia v prípade vraždy Jána a Martiny.

Ďakujeme prokurátorom Harkabusovi a Mikulášovi za ich prácu na prípade. A žiadame generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby zabezpečil pokračovanie prípadu s rovnako kvalitnými prokurátormi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie