Denník N

Skorumpovaná vláda alebo proruský prezident? Chorváti parlamentnými voľbami otvárajú supervolebný rok

Chorvátsky prezident Zoran Milanović. Foto - TASR/AP
Chorvátsky prezident Zoran Milanović. Foto – TASR/AP

Aktualizované o 20:52: Podľa exit pollov vyhrala voľby strana HDZ súčasného premiér Andreja Plenkovića.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Kým na Slovensku sa supervolebných 9 mesiacov v júni skončí, v Chorvátsku sa v stredu len začali parlamentnými voľbami. Podobne ako Slováci aj Chorváti si za necelý rok budú voliť parlament, europoslancov a prezidenta.

Súčasnú stredopravú vládu premiéra Andreja Plenkovića chcel zosadiť opozičný blok, na ktorého čelo sa de facto postavil prezident Zoran Milanović.

Exit polly v stredu večer naznačovali, že sa mu to nepodarilo. Parlamentné voľby podľa nich vyhrala vládna strana Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkovića. Získala 59 mandátov v 151-člennom parlamente. Druhá skončila stredoľavá koalícia na čele so Sociálnodemokratickou stranou prezidenta Milanovića (43 mandátov).

Protiukrajinský prezident

Prezident má povesť proruského politika. Viaceré západné médiá sa obávali, že v prípade víťazstva jeho strany sa Chorvátsko mohlo stať ďalšou krajinou po Slovensku, kde sa mohlo zmeniť zahraničnopolitické smerovanie v otázke podpory Ukrajiny.

Chorvátsky politológ Stevo Đurašković zo Záhrebskej univerzity si to nemyslel. Téma zahraničnej politiky, prípadne podpory Ukrajine vo vojne s Ruskom bola podľa neho na okraji predvolebnej kampane, možno piata téma v poradí. „Ľudí to nezaujíma,“ tvrdí. V prípade Slovenska bola téma vojny silnou najmä v prezidentských voľbách.

Đurašković, ktorý pôsobil aj na Slovensku a sleduje slovenskú politiku, povedal, že Milanović nie je taký silne protiukrajinský politik ako Fico. „Vyjadruje sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie