Denník N

Gruzínsky Orbán presadzuje zákon, aký chce aj Danko. Do ulíc to vyhnalo ľudí a krajine pohrozila aj Únia

Demonštrantka vykrikuje počas protestu proti návrhu zákona o zahraničných agentoch pred budovou parlamentu v Tbilisi v utorok 9. apríla 2024. Foto - TASR/AP
Demonštrantka vykrikuje počas protestu proti návrhu zákona o zahraničných agentoch pred budovou parlamentu v Tbilisi v utorok 9. apríla 2024. Foto – TASR/AP

Všetky mimovládne organizácie v Gruzínsku, ktoré financujú zo zahraničia, tam majú po novom povinne označovať za „organizácie presadzujúce záujmy cudzej mocnosti“, hoci z pôvodného návrhu vypadol pojem „zahraničný agent“.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Krajina s prozápadnými obyvateľmi, ale s proruskými politikmi. Tak mnohí opisujú dnešné Gruzínsko, kaukazskú krajinu nachádzajúcu sa medzi Európou a Áziou, ktorú v roku 2008 napadlo Rusko a „odhryzlo“ z nej dva proruské regióny Južné Osetsko a Abcházsko, ktoré tvoria pätinu gruzínskeho územia.

Priepasť medzi tým, čo chcú obyvatelia a čo presadzujú nimi volení politici, v Gruzínsku najlepšie vidieť práve v týchto dňoch. Tisícky ľudí tam už niekoľko dní masovo protestujú proti legislatíve podobnej tej, akú chce u nás presadiť aj Slovenská národná strana (SNS) na čele s Andrejom Dankom.

Všetky mimovládne organizácie, ktoré časť financií prijímajú zo zahraničných zdrojov, tam majú po novom povinne označovať ako „organizácie presadzujúce záujmy cudzej mocnosti“, hoci z pôvodného návrhu vypadol pojem „zahraničný agent“.

Únia už pohrozila, že ak legislatíva Gruzínsku prejde, ešte viac to krajinu vzdiali od vstupu do EÚ. Dnes k tomu urobili prvý krok, keď návrh prešiel v prvom čítaní.

Bitka v gruzínskom parlamente počas rokovania o zákone o „zahraničných agentoch“:

Západ všetko sleduje s obavami

„Protesty sa začali ešte 3. apríla, keď vládna strana navrhla zákon na opätovné prerokovanie v parlamente,“ vysvetľuje pre Denník N priamo z Gruzínska analytik Ján Cingel z think-tanku Strategic Analysis, ktorý sa dlhodobo venuje Balkánu a kaukazským republikám.

„Demonštrácie pokračovali v utorok, keď zákon prešiel prvým čítaním v legislatívnom výbore, a pokračovali aj v stredu. Zatiaľ protesty neboli až také dramatické a násilné ako vlani, no aj tento týždeň zasahovali ťažkoodenci a policajti zatýkali účastníkov protestov.

Legislatívu presadzuje vládna koalícia na čele so 45-ročným premiérom Iraklim Kobachidzem, ktorý vedie vládnu stranu s ezoterickým názvom Gruzínsky sen. No ak kontroverzný zákon presadí, sen

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Ficova vláda

Robert Fico

Svet

Teraz najčítanejšie