Google sprístupnil verejnú skúšobnú verziu výkonného jazykového modelu Gemini 1.5 Pro. Tento nástroj je teraz dostupný pre vývojárov vo viac ako 180 krajinách prostredníctvom rozhrania Gemini API a ponúka nové funkcie, ktoré posúvajú hranice interakcie medzi človekom a počítačom.

Jednou z najzásadnejších noviniek je pochopenie zvuku. To otvára dvere pre množstvo inovatívnych aplikácií, ako je prepisovanie prednášok v reálnom čase, bezproblémový preklad hovorenej reči či inteligentní virtuálni asistenti reagujúci priamo na hlasové príkazy.

Vývojárom ponúka Gemini 1.5 Pro aj lepšiu kontrolu nad výstupmi modelu. Prostredníctvom systémových pokynov môžu usmerňovať odpovede modelu pomocou špecifických zadaní. To zaručuje cielené výstupy a jednoduchšie dosiahnutie požadovaných výsledkov v rámci aplikácií. AI tak dostáva konkrétnejšie pokyny, ako má spracovať danú úlohu.

Huawei Mate 60
Neprehliadnite

Huawei bojuje so sankciami. Očakáva sa uvedenie nového high-end modelu smartfónu

Verejná skúšobná verzia prináša aj nový model textového vkladania, ktorý prekonáva predchádzajúce verzie vo výkonnosti. Tento model stanovuje nový štandard pre vyhľadávanie v rámci veľkých súborov dát.

Google zároveň sprístupňuje dva tzv. colab notebooky, ktoré umožnia vývojárom prakticky experimentovať s novými funkciami Gemini 1.5 Pro. Ide o platformy na vývoj, ktoré umožňujú vyskúšať si nový softvér bez nutnosti akejkoľvek inštalácie na vlastnom zariadení. Prvý notebook sa zameriava na porozumenie zvuku, zatiaľ čo druhý slúži na vyskúšanie systémových pokynov a formátu JSON.

Verejná dostupnosť Gemini 1.5 Pro je významným krokom vpred v oblasti prístupných a výkonných nástrojov umelej inteligencie. S globálnym dosahom, vylepšenými funkciami a neustálymi inováciami umožňuje Gemini 1.5 Pro vývojárom vytvárať novú generáciu inteligentných aplikácií, ktoré menia spôsob, akým používateľ interaguje s technológiou.

Ďalšie dôležité správy

iPhone 15
Neprehliadnite

Apple čelí najhoršiemu poklesu predaja iPhonov od pandémie