Denník N

Ako tínedžerom po strate blízkeho ponúknuť letný terapeutický tábor

Bezplatný letný tábor pre deti, ktoré stratili blízkeho. Foto - Plamienok
Bezplatný letný tábor pre deti, ktoré stratili blízkeho. Foto – Plamienok

Tínedžeri sa po strate blízkeho často utiahnu do seba. Nechcú komunikovať s rodinou, priateľmi, okolím a na otázku, ako sa majú, odpovedajú, že sú OK. My, dospelí, ale cítime, že to tak nie je, že potrebujú pomoc. Čo vtedy robiť a ako s nimi nadviazať kontakt?

Stará mama 15- ročného Daniela, ktorý stratil otca, nám napísala: „Trávi čas iba zavretý vo svojej izbe. Zakaždým, keď sa ho opýtam, ako sa má, povie – dobre, a zavrie sa do izby k počítaču, nič mi nehovorí. Teraz to mladí tak robia, ale vidím, že sa nemá dobre. Všetko dusí v sebe, a nechce sa otvoriť. Veľmi sa o neho bojím, lebo vidím, že sa zmenil. Najprv nechcel ani nikam ísť, s nikým o tom hovoriť, ale napokon súhlasil, že to aspoň skúsi. Daniel má teraz prijímacie pohovory na školu, je toho na neho veľa a naozaj sa obávam, ako to zvládne…“

Tínedžeri sa prirodzene vzďaľujú od dospelých a dôležitým sa pre nich stáva názor vrstovníkov. Mladí ľudia v ich veku však nemajú skúsenosti so stratou blízkeho a nedokážu ich podporiť po strate rodiča. K smútku sa tak môže pridať pocit osamelosti a odcudzenia, hoci môžu mať s kamarátmi dobré vzťahy.

PONÚKNITE týmto tínedžerom

– letný terapeutický tábor. Ak ho odmietnu, poproste ich, aby vyskúšali len jedno osobné alebo online stretnutie s psychológom z Plamienka.

– jeden (online) rozhovor s nami. Povedzte im, že na stretnutí ich nebudeme presviedčať, a ak nebudú chcieť, do tábora ísť nemusia. Že sa o nich bojíte a prosíte ich, aby toto jedno stretnutie absolvovali. Že spoznať ľudí, ktorí by prípadne mohli pomôcť v budúcnosti, je fajn. Skúste možno povedať aj: „Záleží mi na tebe, skúsme dať tomu šancu a vyskúšajme aspoň jedno stretnutie a potom sa rozhodneš“.

V letnom terapeutickom tábore tínedžeri stretnú rovesníkov, ktorí tiež niekoho stratili. Vždy nám povedali, že im spolu bolo dobre, že sú radi, že sa spoznali. A nebyť sám a mať kamarátov, ktorí ma chápu a s ktorými mi  je dobre, potrebuje každý z nás.

Ak poznáte rodinu s tínedžerom po strate blízkeho, skúste im prosím ukázať tento článok.

Prihlášku do terapeutického tábora nájdu tu:
Žiadosť o jednorazový rozhovor s psychológom Plamienka nájdu tu:

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.