Foto: Unsplash

Síce skončil, no stále bude pozvoľna doznievať.

Podmienky sa vrátili na neutrálnu úroveň, jav El Niño, spojený s teplejším a suchším počasím, sa skončil, informuje iMeteo na základe informácií od austrálskej agentúry.

Článok pokračuje pod videom ↓

Meteorologický úrad vyhlásil, že podmienky v centrálnej časti rovníkového Pacifiku sa vrátili do neutrálnych podmienok. Udialo sa tak zhruba sedem mesiacov po tom, ako sa El Niňo rozbehol.

No neznamená to, že teraz bude chladnejšie: „El Niño bude stále pozvoľna doznievať. Nasledujúce tri mesiace tak budú stále teplotne nadpriemerné,“ povedala pre TV Nova meteorologička Dagmar Honsová.

La Niña zrejme neskôr v tomto roku

Očakávalo sa, že po tomto jave nastúpi chladnejší náprotivok La Niña, možnosť jeho výskytu je pravdepodobná až neskôr v tomto roku. Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru minulý týždeň odhadol pravdepodobnosť výskytu na približne 85 %. No predpovede sa ešte môžu meniť, nie je isté, čo sa skutočne stane.

Pri jave La Niña zvyčajne dochádza k zosilneniu východných rovníkových vetrov, čo spôsobuje posun zrážok smerom k Austrálii a juhovýchodnej Ázii. Počet cyklónov, ktoré postihujú Austráliu, je počas rokov tohto javu zvyčajne nadpriemerný.

Uložiť článok

Najnovšie články