Spoločnosť Apple síce zatiaľ zaostáva za konkurenciou v oblasti umelej inteligencie pre smartfóny, no chystá sa dobehnúť zmeškané. Výskumníci z Cornellovej univerzity v spolupráci s Apple vyvinuli model Ferret-UI, ktorý dokáže porozumieť prvkom mobilného používateľského rozhrania, ako sú ikony, text či widgety.

Vďaka veľkému množstvu tréningových dát dokáže Ferret-UI popísať obsah obrazovky a interagovať s ňou na základe hlasových pokynov. To otvára nové možnosti pre ovládanie iPhonu pomocou hlasovej asistentky Siri. Používatelia by tak mohli požiadať Siri, aby im otvorila konkrétnu aplikáciu a vykonala aj menej bežné úlohy ukryté hlboko v nastaveniach telefónu.

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Apple zvyšuje objem výroby iPhonov v Indii na 14 miliárd dolárov. Zbavuje sa tak Číny

Ferret-UI má potenciál zlepšiť aj prístupnosť pre zrakovo postihnutých. Namiesto predprogramovaných odpovedí by im totiž nový model umožnil popis obsahu akejkoľvek aplikácie. Vývojárom aplikácií zase môže pomôcť pri testovaní, keďže dokáže simulovať interakciu používateľov rôznych vekových skupín.

Kód na serveroch Apple naznačuje aj vývoj nových nástrojov pre iPhony, ako je asistent pre prehliadanie v Safari a šifrované vizuálne vyhľadávanie. Tieto funkcie priamo súvisia s technológiou Ferret-UI.

Hoci nejde o oficiálne potvrdené novinky, spomínaný kód a výskumná práca naznačujú, že Apple pracuje na výraznom posilnení umelej inteligencie v budúcich modeloch iPhone. Očakáva sa, že spoločnosť o svojich plánoch prehovorí na konferencii WWDC v júni 2024.

Ďalšie dôležité správy

Nové procesory M4 od Apple
Neprehliadnite

Apple chce čipmi M4 priniesť umelú inteligenciu do všetkých produktov