Nedávne protesty poľnohospodárov na Slovensku upozornili na viacero problémov v odvetví. Komplikované vyplácanie priamych platieb je jeden z najvýraznejších.

„Slovenské poľnohospodárstvo ohrozujú problémy nevyplatených priamych platieb v rozsahu 200 miliónov eur, nefunkčná Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), nevytvorený register užívacích vzťahov, neskutočná byrokracia, nezvládnuté ekoschémy zo strany Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) a PPA, povinné úhorovanie pôdy či neúmerné obmedzenie používania pesticídov a priemyselných hnojív,“ uviedol vo februári pre TREND predseda Združenia vlastníkov pôdy a agrodpodnikateľov Slovenska Ján Jelen. „PPA nedokáže načas vyplatiť ani zálohové platby,“ kritizoval v rovnakom čase predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku Marián Glovaťák.

Na snímke žatva jačmeňa v katastri obce Strečno, okres Žilina 20. júla 2023. FOTO TASR - Erika Ďurčová
Neprehliadnite

Anketa TRENDU: Farmári kritizujú nepružnosť inštitúcií aj nekontrolovaný dovoz z Ukrajiny

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč následne koncom marca uviedol, že priame platby poľnohospodárom vyplatia do 30. júna. Generálny riaditeľ PPA Marek Čepko začiatkom apríla informoval, že celkový objem vydaných rozhodnutí o priamych platbách za rok 2023 vrátane záloh prekročil 266 miliónov eur. Podľa jeho slov PPA v súčasnosti pracuje efektívnejšie a priame platby vypláca rýchlejšie.

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho v rozhovore pre TREND uvádza, že situácia je dramatická. „V sektore chýbajú stovky miliónov eur. Udialo sa to, na čo sme presne pred rokom upozorňovali. Tak ako sa nastavili pravidlá a v akom stave je Pôdohospodárska platobná agentúra, tak bude mať problém vyplatiť peniaze za rok 2023,“ tvrdí a dodáva, že v súčasnosti sa spoliehajú na prísľub ministra, ktorý inú možnosť, ako vyplatiť platby do konca júna nemá. Potom by totiž hrozil horší scenár.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa