Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Európska únia chce zatočiť s korupciou: Slovensko namieta, ministerstvu sa zdajú tresty privysoké!

(Zdroj: SITA/AP, Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL/BRATISLAVA - Európska únia pripravuje novú smernicu v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou. Jej súčasťou by mali byť aj vyššie tresty za korupciu, najmä pre vysokopostavených úradníkov a zákaz vykonávať verejnú funkciu pre odsúdených za korupciu. Slovenská vláda je síce za prijatie smernice, k niektorým jej bodom má ale výhrady.

Informuje o tom nadácia Zastavme korupciu. Smernica je v súčasnosti v medzinárodnom pripomienkovom konaní. Členské štáty EÚ sa majú do 23. apríla vyjadriť, či s ňou súhlasia a po jej prípadnom prijatí budú musieť nové pravidlá pretaviť do vnútroštátnych zákonov. Ministerstvo spravodlivosti v zverejnenom stanovisku uvádza že Slovensko je síce za prijatie smernice, ale má viaceré výhrady.

Po novom by napríklad súdy mali zakázať páchateľom korupcie vykonávať verejnú funkciu. Slovenské ministerstvo spravodlivosti ale namieta, že tento trest by neprimerane zasiahol do ústavného práva byť volený a mať prístup k verejným funkciám. Navrhuje teda jeho vypustenie.

Ministerstvu sa zdajú tresty privysoké

Ďalšie ustanovenie smernice zavádza pojem “vysokopostavený úradník.” Takými by boli hlavy štátov, ministri, poslanci, sudcovia, politickí nominanti, šéfovia kontrolných orgánov a ďalší. Ak by takýto človek spáchal korupciu, jeho funkcia by bola priťažujúcou okolnosťou a dostal by omnoho vyšší trest. Ministerstvo ani s týmto nesúhlasí a chce niektoré osoby vypustiť z tejto definície, keďže niektoré výrazy náš právny poriadok nepozná.

archívne video

Minister spravodlivosti SR B. Susko: Naším cieľom bude zabezpečiť najmä to, aby sa pre občana súdne konanie stalo dostupným a efektívnym (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

EÚ ďalej v smernici navrhuje, aby za trestné činy korupcie vo verejnom sektore bolo možné uložiť trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby najmenej 6 rokov. Ministerstvo SR v stanovisku pripomienkuje, že je to prísne. Parlament len nedávno schválil novelu Trestného zákona, no Ústavný súd pozastavil jej účinnosť. Podľa nej by páchateľovi pri trestnom čine podplácania do 250 tisíc eur hrozil trest odňatia slobody 0 až 2 roky. Po prijatí smernice by horná hranica takejto sadzby nemohla byť nižšie ako 6 rokov. 

Slovensko žiada viac času

Slovenská strana naopak prekvapivo nemá výhrady k tomu, že smernica prikáže členským štátom EÚ zriadiť špecializované orgány na potláčanie korupcie. Slovensko pritom jeden takýto nedávno zrušilo, bol ním Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý riešil korupciu, pripomína Zastavme korupciu. Ak sa smernica v Bruseli schváli, členské krajiny budú mať 18 mesiacov na to, aby ju zapracovali u seba doma. Podľa Slovenska to nestačí. Na jej implementáciu navrhuje o šesť mesiacov viac.

Viac o téme: Európska úniaZastavme korupciuMinisterstvo spravodlivosti SRBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu