Spoločnosť AMD predstavila novú sériu čipov pre firemné notebooky a stolové počítače s umelou inteligenciou. Očakáva sa, že tieto čipy pomôžu oživiť stagnujúci trh s počítačmi, pretože firmy budú svoje systémy modernizovať o nové AI funkcie.

Čipy Ryzen PRO 8000 a 8040 sú určené pre stolové počítače a notebooky a umožnia zariadeniam priamo spúšťať náročné programy a aplikácie využívajúce umelú inteligenciu, a to bez potreby cloudového pripojenia.

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do umelej inteligencie v Abú Zabí

Analytici očakávajú oživenie trhu s počítačmi práve vďaka príchodu AI technológií. Záujem o tieto čipy by mal byť vysoký aj v dôsledku nástupu generatívnej AI, ktorá si vyžaduje výkonné procesory pre vývoj a spúšťanie zložitých programov. Po uvedení stúpla hodnota akcií AMD o dve percentá.

AMD síce čelí konkurencii zo strany gigantov ako Intel a Nvidia, firma však verí, že jej nové čipy zákazníkov zaujmú. Výhodou pre spoločnosť AMD môžu byť aj partnerstvá s výrobcami počítačov ako HP a Lenovo, ktorí už oznámili, že vo svojich produktoch využijú jej technológiu.

Konkurencia však nespí a Nvidia nedávno uviedla na trh nové grafické čipy GeForce RTX SUPER, ktoré majú priniesť AI do notebookov od značiek Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo a Samsung.

Ďalšie dôležité správy

Ernie Bot od čínskej spoločnosti Baidu.
Neprehliadnite

Čína využíva četbotov. Ernie Bot je líder, ale konkurencia mu šliape na päty