Radičová o dianí po voľbách pre ta3: Pred zrakmi sa nám deje zmena režimu. Nepredpokladám vysokú účasť v eurovoľbách

ta3/Katarína Žgrlíková
17.4.2024 12:11

Výsledky volieb miešajú kartami. Ako v náladách spoločnosti, tak aj naprieč vládou a parlamentom. O aktuálnych témach sme sa v ta3 rozprávali s bývalou predsedníčkou vlády, dekankou Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy a profesorkou sociológie Ivetou Radičovou.

Iveta Radičová
ta3

V štúdiu ta3 hovorila o tom, že voľby ukázali, ako presne sme v spoločnosti rozdelení, nie do dvoch skupín, ale do troch. Prvá skupina je za vystúpenie z EÚ a NATO a kladie dôraz na suverenitu Slovenska.

Druhá skupina, ktorá sa hlási k hodnotám populizmu, dáva hlasy stranám Smer, SNS a Hlas.

A treťou skupinou sú zástancovia ústavnej, liberálnej demokracie na rozdiel od volebnej demokracie reprezentovanej Smerom a Hlasom. To sú podľa Radičovej voliči Ivana Korčoka, PS, KDH a menších mimoparlamentných strán. Najväčšou skupinou, 40 percent, sú nevoliči.

Vplyv médií na predvolebnú kampaň

Kampaň bola výrazne odlišná od prvého kola a ovplyvnilo ju viacero faktorov. Pred prvým kolom si voliči Petra Pellegriniho boli istí, že postúpi do druhého kola. Zároveň bola pred druhým kolom v hre aj negatívna kampaň a kampane na sociálnych sieťach.

Radičová uviedla, že pred druhým kolom mal Korčok v printe, v online médiách, v TV a v rozhlase 6 500 zmienok, kým Pellegrini mal len 5200. Na sociálnych sieťach však mal Pellegrini 58-tisíc výstupov, zatiaľ čo Korčok len 24-tisíc.

A k tomu zarezonoval aj odkaz na Ukrajinu a stavanie Korčoka do pozície vojnového štváča, povedala Radičová. Takéto označenie zmobilizovalo ľudí, ktorí majú strach.

Anketa

Plánujete voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu?

Áno
- %
Nie
- %
Nie som spokojný/á s výberom kandidátov
- %
Ešte som nad tým nerozmýšľal/a
- %
Neviem sa vyjadriť
- %
Celkovo hlasov: 2122

Zmena režimu

“Pred zrakmi sa nám deje zmena režimu – z liberálnej demokracie na populistickú demokraciu. Vláda na to dostala mandát, len si nie som celkom istá, či občania domysleli, čo to urobí s ich každodennosťou,“ povedala expremiérka.

Ako uviedla, je známe, že populistické vlády po 15 rokoch svojimi vysokými verejnými výdavkami privádzajú krajiny k vysokým deficitom, teda k ekonomickej stagnácii a k zhoršeniu sociálno-ekonomickej situácie. To podľa nej platí aj pre predchádzajúcu vládu.

Eurovoľby a Slováci

Tradične máme nízku účasť v eurovoľbách. Časť spoločnosti nevidí budúcnosť v EÚ, preto nemá záujem ísť voliť. Podľa Radičovej pôjde v kampani o témy, ktoré budú riešiť politické strany s voličmi.

Často ide o kritiku typu “áno v EÚ, ale“. Ako uviedla, záleží na tom, aké silné bude to ale. Vysokú účasť vo voľbách ale nepredpokladá.

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok