Raši tvrdí, že Hlas nevymení post predsedu NR SR za niečo iné. V strane na to nevidia dôvod

ta3/TASR
17.4.2024 12:00

Koaličný Hlas-SD by nevymenil stoličku predsedu Národnej rady SR za niečo iné. Strana o tom neuvažuje. Pred rokovaním vlády to uviedol minister pre investície a informatizáciu Richard Raši (Hlas-SD) s tým, že platí koaličná zmluva na základe výsledkov parlamentných volieb.

Richard Raši
TASR/Jaroslav Novák

"Nevidíme jediný dôvod na to, aby sa to akokoľvek menilo," podotkol Raši, ktorý sa má stať novým šéfom parlamentu po tom, čo bol Peter Pellegrini (Hlas-SD) zvolený za prezidenta.

Rozhodnutie závisí od výsledkov v eurovoľbách

K jeho zvoleniu na post predsedu NR SR podľa Rašiho dôjde po júnových eurovoľbách a inaugurácii prezidenta. "Na to, aby som sa tam dostal, by ma musel niekto zvoliť a Andrej Danko má zrejme na to iný názor," skonštatoval Raši. Doplnil, že jeho zvolenie bude teda záležať od výsledku Danka v eurovoľbách. Ak bude výsledok pre Danka pozitívny, bude to ešte záležať od jeho rozhodnutia či do Európskeho parlamentu nastúpi.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas víkendu vyhlásil, že "trojička" v podobe prezidenta Pellegriniho, jeho na poste premiéra a lídra SNS Danka ako šéfa NR SR by poukazovala na stabilitu vládnej koalície. Rešpektuje však, že post patrí podľa platnej koaličnej zmluvy Hlasu-SD.

Pozrite si zostrih rozhovoru o tom, kto by mohol byť predsedom parlamentu podľa politológa:

SNS chce rokovať

Hlas-SD na vyjadrenie reagoval, že Ficov názor nezastáva. Podpredseda strany a minister práce Erik Tomáš v pondelok informoval, že kandidátom strany na post predsedu NR SR bude Raši.

Danko už po voľbách prezidenta hovoril, že SNS je pripravená rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa po prezidentských voľbách zásadne mení politická mapa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok