Zima sa vracia v plnej sile. Dážď, vietor a dokonca i sneh. Extrémne ochladenie potrápi aj Slovensko. Kde čakať snehové vločky?

Po veľmi teplých dňoch prišlo do Európy ochladenie. Sneh prikryl vrcholky českých hôr, cez víkend tam očakávajú až 30 centimetrov nového snehu. V Chorvátsku klesla počas 24 hodín teplota až o 30 stupňov.

17.04.2024 11:51
debata (5)
Počasie o niečo lepšie, chlad zostáva
Video

Na Slovensku bude v stredu premenlivá, miestami až veľká oblačnosť, najmä na severe a východe. Miestami, najmä vo východnej polovici územia a v Žilinskom kraji, dážď, prehánky, od približne 1 100 metrov nad morom sneženie, informoval Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

Najvyššia denná teplota dosiahne 10 až 15 stupňov Celzia, v Žilinskom kraji, na hornom Spiši a Horehroní väčšinou okolo 8 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov nad morom sa bude pohybovať okolo –1 stupňa Celzia.

Fúkať bude slabý, na juhozápade a postupne aj inde severozápadný až severný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s (50 km/h). V Banskobystrickom kraji zafúka len slabo.

Meteorológovia predpokladajú, že spadne do 7 milimetrov zrážok, od približne 1 300 metrov nad morom do 7 centimetrov sne­hu.

Počasie na týždeň: Horúčavy sa končia. Nadlho?
Video

Tlaková níž, ktorá sa veľmi pomaly presúva z Pobaltia smerom nad východnú Európu, bude zodpovedná za pokračovanie ochladenia. Počas stredy by hranica sneženia mala postupne na našom území klesať na približne 1 100 m n.m. a sneženie sa dostane aj mimo Tatier, do ďalších horských oblastí, uviedol portál imeteo.sk. Najmä v noci a zrána môže hranica sneženia klesať prechodne na 600 metrov.

V oblasti severného Slovenska, predovšetkým na Spiši by sa hranica sneženia mohla prechodne dostať aj nižšie. Pripravte sa na to, že od štvrtka vás môžu prekvapiť nielen zasnežené hory, ale snehové zrážky sa môžu objaviť aj v mestách a obciach.

Jeden z najkrajších západov slnka na Slovensku vás svojim pokojom dostane. Toto uvidíte len kúsok od Bratislavy
Video

Chladné počasie prišlo aj na územie Česka. V Krkonošiach v noci napadlo niekoľko centimetrov snehu a teploty klesli pod nulu. Na Snežke bolo v stredu ráno mínus šesť stupňov. Do víkendu na horách nasneží až 30 centimetrov, najviac práve na Šumave a v Krkonošiach. V noci na štvrtok hrozí mráz aj v nížinách, môže spáliť kvety stromov, informoval idnes.cz.

Meteorológovia odporúčajú zakryť zeleninu a nízke rastliny svetlou netkanou textíliou. V prípade stromov je možné použiť ochranné prípravky proti premrznutiu alebo klasické metódy ošetrenia, ako je ľahký postrek i orosovanie porastov drobnými vodnými kvapôčkami či zadymovanie.

V Bratislave husto prší, doprava kolabuje
Video
Takto to vyzeralo v Bratislave v utorok 16. apríla.

Veľké teplotné zmeny zasiahli aj sever Chorvátska. Snehová pokrývka napadla najmä v hornatej oblasti Krapinsko-Zagorskej a Varaždínskej župy. Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia. Utorkové teploty boli oveľa menšie, v meste Varaždín namerali len štyri stupne Celzia, v meste Krapina 2,4 stupňa Celzia a obyvatelia obce Radoboj udávajú, že teplota u nich klesla pod bod mrazu.

Chorvátsky národný hydrometeorologický ústav vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že so zmenou počasia sa „skončilo leto na jar.“

Prudké zmeny počasia postihli celé územie Chorvátska. Národný hydrometeorologický ústav vydal pre väčšinu krajiny žlté varovanie pred silnými búrkami a víchricami.

5 debata chyba